Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Gehrke nära att stoppa den stora talangen

Jämtlands nyförvärv Mattias Markusson, som mäter hela 215 centimeter, är högintressant för flera europeiska klubbar. Men 18-åringen valde att stanna i Sverige – mot coach Torbjörn Gehrkes önskan.
– Han var nära att säga att "du får inte komma till Jämtland", säger Mattias Markusson.

Den långe och talangfulle centern gjorde som nya coachduon Torbjörn Gehrke och Zeljko Brlek, samt jämnårige Gustav Hansson, nämligen att byta Alvik i division 1 mot Jämtland Basket.

Den här veckan gör 18-åringen sin första träningsvecka med laget, nyligen hemkommen från U18-EM där Mattias och det svenska laget slutade fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Finland.

Mattias Markusson är en eftertraktad talang. I höstas var han inbjuden till självaste NBA:s talangläger som hölls i Portugal och före beslutet att välja Jämtland var han på provspel hos både spanska Cajasol och belgiska Oostende.

– Det har varit mycket fram och tillbaka. Jag har varit nära att åka utomlands men valde tillslut att stanna i Sverige ett år till, berättar Mattias.

Då Cajasol bytte ut hela ledningen på kort tid kändes en flytt dit för osäker, så i slutändan stod valet mellan Oostende och Jämtland.

– Men jag kände mig inte 100 procent redo. Jag kände att jag ville stanna kvar i Sverige och bygga på min fysik och min basket överlag, för att förhoppningsvis åka till en utländsk klubb nästa år.

Hade Torbjörn Gehrke fått välja hade Mattias flyttat utomlands redan i år.

– Han var på mig. Han var nära att säga att "du får inte komma till Jämtland" bara för att jag skulle flytta utomlands. Om han hade sagt det hade jag liksom inte haft något val. Visst hade jag kunnat stanna i Alvik, men det hade inte varit lika bra utvecklingsmässigt.

– Men han (Gehrke) sa också att om jag verkligen inte känner mig redo så finns det ett alternativ här.

Valet av Jämtland var därför givet i och med beslutet att stanna i Sverige.

– Gehrke kan ju ge mig mer speltid än vad en coach som inte känner mig alls kan göra. Han vet vad jag behöver träna på eftersom han har haft mig i 2-3 år.

Nye amerikanske centern Trevor Gruis börjar träna med laget nästa vecka, och Markusson väntas i första hand få agera avlastare för honom.

– Bara att få träna med honom kommer bli kul och ge bra utveckling, säger Mattias, som ändå hoppas kunna ge amerikanen en kamp.

– När jag väl får ett byte kommer jag göra allt jag kan, speciellt nu i försäsongsmatcherna för att bevisa att jag ska ha några minuter i ligan och inte bara ge allt till amerikanen, det är trots allt han jag konkurrerar mot.