Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Hon är starkast i länet

Hon är fotbollsmålvakten som testade på tyngdlyftning. Fastnade. Sadlade om och blev historisk.

100 procent Östersund har träffat 25-årige Paula Junhov-Rindberg. Den första kvinnliga tyngdlyftare från länet som lyckats kvala in till SM.

– Jag har utvecklats mycket på kort tid, säger hon.

Annons

Förutom något års time-out och en satsning på hästhoppning är det fotbollen som har tagit stor plats i Paula Junhov-Rindbergs hjärta. Fram till i höstas. Då började tyngdlyftningen smyga sig in bit för bit. Tyngdlyftningen kom hon i kontakt med sedan hon började med crossfit och ja hon fastnade nästan direkt.

När det nu var dags att dra i gång ännu en fotbollssäsong valde Paula att lägga målvaktshandskarna på hyllan och ge tyngdlyftningen en chans.

– Jag kunde inte hålla den nivån jag ville hålla med fotbollen och då blir det inte roligt, säger Paula.

Sedan i höstas har Paula utvecklats mycket. Hon berättar att hon ökat 10 kilo i både ryck och stöt, alltså 20 kilo totalt, och det mycket tack vare tränaren Johnny Sundström.

– Han är en riktig eldsjäl för tyngdlyftningen. Han har ett jättestort engagemang, är inspirerande och otroligt kunnig.

Att Paula har styrkan och talangen har hon bevisat. Inte minst då hon nyligen blev historisk som första kvinna att någonsin lyckas kvala in till SM. Hon gjorde det genom att tangera kvalgränsen på 140 kilo, med 60 kilo i ryck och 80 kilo i stöt.

– Jag var jätteglad samma dag som jag klarade kvalet. Sedan åkte jag hem och började kolla vad svenska rekordet och världsrekordet är på. Känns bara som jag uppnått ett delmål.

Paula tränar sex dagar i veckan, är väldigt målmedveten och har stora drömmar med sin satsning på tyngdlyftning.

– Det klart man vill vara bäst i världen.

• Vad är tjusningen med tyngdlyftningen?

– Det är mycket känslan av att ingenting är omöjligt. Jag märker att jag klarar saker som jag trodde var omöjligt och det behöver inte vara att öka jättemycket i vikt. Det kan lika gärna vara att få tekniken att stämma, som draget till exempel.

Paula kommer förmodligen att göra någon tävling nu i vår, men fokus ligger på SM som avgörs under SM-veckan i Borås med start 30 juni.

• Vad är målet på SM?

– Skulle jag göra kanonbra lyft ... nej jag vågar inte säga något. Det är så svårt att veta, men i guldfighten räcker jag inte till nu.

• Vad betyder träningen för dig?

– Jag tycker det är så roligt och jag är ganska rastlös så jag blir lugn och jag mår bra av träning.