Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: "Jag gillar kulturen kring cannabis"

Sebastian är 19 år gammal och dömd för bruk och försäljning av cannabis. Varje vecka måste han lämna kissprov för att bevisa att han är drogfri.
– Jag har inte gjort ett aktivt val där jag säger att jag aldrig mer kommer att röka, men just nu är jag nykter.

Sebastian, som egentligen heter något annat, bor i Östersund. För ungefär ett halvår sedan gjorde polisen en husrannsakan där de fann hasch hemma hos Sebastian. Han dömdes till ett års övervakning samt behandling. Hittills har han varit drogfri i tre månader.

– Jag gillar inte alkohol och dricker det inte, jag använder cannabis i stället.

– Jag använder det mer som en vanlig "Svensson" använder alkohol.

Sebastian berättar att det tog ett tag innan han blev beroende, det började med att han blev bjuden av äldre vänner när han var i 14–15-årsåldern. Sen började han köpa själv. Enligt Sebastian är det inte särskilt svårt att få tag på cannabis i Östersund, för honom var det inga problem när han var yngre eftersom han hängde med folk som hade "foten inne".

Jag undrar hur han ser på cannabis i dag efter domen.

– Jag har ett uppehåll nu, men jag har fortfarande "röka" hemma – jag kan röka om jag vill.

Däremot berättar Sebastian att han inte kommer att hjälpa till med att sälja cannabis i framtiden. Han tycker inte att det är värt det efter domen.

– Det är ju olagligt.

Men Sebastian tycker att cannabis borde legaliseras och säljas på systembolaget precis som alkohol.

– Ska du köpa din haschbit kanske du måste ha att göra med någon som går på amfetamin.

Men cannabis är ju knappast ofarligt?

Visst, erkänner Sebastian, det finns faror med cannabis. Han nämner att man kan bli lat, passiv och få psykoser. Men, lägger han till, alkohol är inte heller bra.

– Det finns ju sjukdomar som är förknippade med både alkohol och cannabis. Jag tror att det vore bättre om det var öppet och folk själva kunde ta ett lagligt och aktivt val.

Vad har du för framtidsplaner?

– Min plan är att läsa klart gymnasiet och börja på högskola, jag vill ta tag i saker och göra det bästa som går.