Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Kollapsade av hungerstrejk i centrala Östersund

Under torsdagen kollapsade en asylsökande syrier som hungerstrejkade för sin väns skull. De bägge männen satt på trapporna utanför busstorget i Östersund.

De bägge männen kommer från Syrien och vistas på Grytans flyktingläger. Bägge är asylsökande och den ene hade i går målat ett plakat på vilket det stod att hans barn riskerar att kidnappas och dödas så länge de befinner sig på flykt i Turkiet.

I protest mot väntan på återförening valde han att hungerstrejka, och så gjorde också hans asylsökande vän som togs om hand av ambulanspersonal.

Det gick i går inte att nå någon representant för Migrationsverket, men JO har sedan i fjol granskat handläggningstiderna vid verket sedan det har kommit in flera anmälningar.

Verket har förklarat de långa väntetiderna med den stora flyktingsströmmen från Syrien. I samband med arbetet med de asylsökande därifrån blir andra ärenden liggande längre.

Ett särskilt projekt startade i våras för att snabba på ärendena med återförening. Samtidigt som man söker om asyl i Sverige påbörjas utredningen för återförening. Annars är grundregeln att man först ska ha fått sitt permanenta uppehållstillstånd innan man får söka om anhöriginvandring.

– Det team som prövar asyl kommer också ta upp uppgifter direkt om det finns anhöriga. Vi har insett att vi måste göra något åt detta. Sedan måste det ändå göras en prövning om de är anhöriga och det görs på ambassaden på plats, sa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i en intervju med DN i våras.

Anhöriginvandring gäller make, maka, partner eller barn under 18 år enligt Migrationsverket.

Hur länge den hungerstrejkande mannen har väntat framgick inte i går.