Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Lodjur mumsade på rådjur - i trädgården

På lördagseftermiddagen fick familjen Wiik på Iggön i Gästrikland ett väldigt ovanligt besök.

Bara tiotalet meter från deras altan satt ett lodjur och åt av ett rådjur.

– Det var ett häftigt skådespel, säger Ulf Wiik.

Det vanligtvis mycket skygga rovdjuret hade haft en god jaktlycka på lördagen när den släpade sitt byte, och av oklar anledning tyckte familjen Wiiks trädgård var en bra plats för kalaset.

– Vi tänkte, "Vad är detta"?. Sedan kunde vi stå på altanen, bara 10-15 meter från lodjuret - det var en stor rackare, berättar han om den speciella gästen till GD.se.

Familjen fotade och filmade besöket av lodjuret, som återkommer flera gånger under eftermiddagen. På söndagen var skatorna i full fart med att äta upp det som fanns kvar av kadavret.

– Det är lite skärande då rådjuret är mycket större än våra barn på fyra och sju år. Dock tror jag inte att lodjuret skulle ge sig på människor, säger Ulf Wiik.

– En jägare jag pratade med sa att det var väldigt ovanligt att ens få syn på ett lodjur, de brukar vara mycket skyggare än så här.

GD kan bara hålla med, det är nog många naturintresserade som är väldigt avundsjuka på familjen Wiiks mäktiga naturupplevelse - även om den var på deras egen tomt.

Artikeln och TV-inslaget kommer från GD.se.

Andreas Norinder
andreas.norinder@gd.se