Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖPTV: Mannen med den gyllene drycken

Med inspiration från agentvärlden presenterar KGB, Klövsjö gårdsbryggeri, hantverksmässigt framställt öl. Men Jan Zakrissons dröm att bli professionell bryggmästare rymmer mycket mer än bara dryck.

Annons

Än så länge finns ingen gårdsbutik, inte heller rundturer på bryggeriet – trots att intresset stundtals är stort. Faktum är att bryggeriet i Klövsjö till och med är ganska klurigt att hitta. Inga skyltar skvallrar om verksamheten.

Men väl framme vid rätt gård hittar jag in i köket där Jan Zakrisson tar emot.

– Det här är min gamla hemgård. När äldsta dottern föddes för 24 år sedan köpte vi gården. Hon föddes i Uppsala, berättar Jan.

Tankarna på att ”göra något av gården” gjorde att Jan utbildade sig till trädgårdsmästare när han var drygt 20 år. Han hade praktiserat på det som då var Frösö sjukhus enorma trädgård.

Tillsammans med kvinnan som senare skulle bli hans fru flyttade han till Norduppland.

– Där fick jag jobb som behandlingsassistent på Ekeby verkstad, som Uppsala kommun gjort till ett hem för ungdomar. Jag jobbade där i två år.

När paret väl väntade barn sa de båda upp sig från sina fasta jobb för att flytta upp till Klövsjö.

– Jag var arbetslös i en månad. Jag fick jobb som SYO-konsulent på Svenstaviks skola.

Jan fortsatte som kommunanställd i Berg på olika håll fram till 2003. Under den tiden hann han bland annat vara med och bygga videokonferensanläggningar för distansstudier, vara projektledare för ”Kunskapslyftet” samt starta Bergspartiet. Där var han även vice ordförande under en tid.

Intresset för ölbryggning går långt tillbaka för Jan som länge bryggde öl i husets källare. Redan för 15 år sedan skrev han ner sina planer för ett bryggeri i Klövsjö. Brevet skickade han till kommunen för att få medel till en utredning om vad ett mikrobryggeri skulle kunna betyda för orten.

Frågor som: Vad behövs för lokaler, hur får man tag i råvaror, efterfrågan från lokala krogar samt vad det kunde ha för betydelse för besöksnäringen skulle besvaras. I planeringen fanns även tankar kring att hålla i kurser i ölbryggning.

– Allt jag skrev ner har jag gjort. Och även om jag inte har någon konferenslokal får jag förfrågningar om att hålla konferenser här. Folk hittar hit utan att jag annonserat, så jag får säga nej till många. Så det är medvetet att det är dåligt skyltat. Men i framtiden skulle jag vilja ha en mer öppen verksamhet och kanske ett sommarcafé med ölservering och enklare mat.

Att Sverige ligger efter vad gäller tillstånd för gårdsförsäljning av öl och vin bekymrar Jan. Enligt honom är det av de Europeiska länderna bara Sverige och Norge som inte tillåter detta.

Försäljningen ökar och intresset att kunna servera gårdsbryggeriets öl finns numera i stora delar av landet. Men innan man ökat produktionstakten får Jan säga nej till intressenter.

– Ibland känner jag att jag skulle haft en ölkunnig partner där personkemin stämmer.

I dag tillverkar bryggeriet åtta olika sorters öl. Det är ale, lager och veteöl bland annat. Lättölsalternativ finns också med i utbudet. Bryggeriets olika sorter finns inte tillgängliga samtidigt. De bryggs efter säsong.

Den senaste brygden är ”Onkel” – ett veteöl som Jan planerar göra en mörk version av i höst. Ett mjöd ligger också på planeringsstadiet. För mjöd krävs ett speciellt tillstånd eftersom drycken klassas som vin – honungsvin.

– Om vi börjar med mjöd beror på hur honungstillgången blir den här sommaren.

Tankarna kring en helhet och att kunna leverera mer än enbart öl är nu alltså verklighet, men trots detta fortsätter Jan sin tjänst på 80 procent på Regionförbundet.

– Ja, pengarna som kommer in nu vill jag lägga på nya investeringar. Bland annat bygger vi ut så vi ska kunna ha just konferensgäster, och så bygger vi en pub.

Jan ser sig nödvändigtvis inte som ölbryggare på heltid inom en överskådlig framtid.

– Visst, jag kan brygga öl men min starka sida är att ta folk, att berätta, utbilda och inspirera. Min vision är inte att brygga öl – utan att sprida ölkulturen. Det står i min affärsplan. Så det kanske är mest sådant jag ska göra här.

Annons