Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Räddaren i snönöden

– När första halkan kommer kör vi dygnet runt och då jag träffar knappt familjen, säger Emil Stjernen som kör bärgningsbil i länet.

Annons

Snön vräker ner över Östersund och länet och vintern tar ett nytt kallt grepp om jämtländska vägar och vidder. Snöyran gör att det blir dålig sikt på många vägsträckor i Jämtland. När bilar hamnar i diket är det Emil Stjernen och hans kollegor som rycker ut. Emil har nyligen tagit över familjeåkeriet och har tre bärgningsbilar i sin flotta.

– Det blir mycket att göra vid semestrar, typ sportlov, när många är ute på vägarna. När det är kraftiga väderomslag får vi också mycket att göra.

Just i går var ingen extremt händelserik dag för Emil, men några bilar behövde ändå bärgning. Han berättar att som bärgare jobbar han jämt. Jourverksamheten som bärgare gör att Emil och hans kollegor kan kallas till olyckor och avkörningar när som helst på dygnet.

– Det blir som en livsstil, menar han.

Trots de slitsamma dagarna känner Emil att det ändå är ett givande arbete.

– Man får fara och träffa mycket trevligt folk. Så för mig är det värt, även om jag ibland måste jobba dygnet runt.

När larmet går vet Emil oftast inte vad som väntar. Vid några olyckor har allvaret kommit ikapp den glada och positiva Emil.

– Det värsta är ju dödsolyckor. Jag har kommit fram och ska bärga bilar när det ser ut som en slaktplats. Jag har kunnat urskilja människodelar och köttslamsor när jag ska fästa kättingar och vajrar. Det är ett fritt och roligt jobb men det har verkligen sina baksidor.