Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Stråkkvartett blandar friskt och spelar vilt

En mix av moderna och traditionella nord- och sydamerikanska rytmer i klassisk musikdräkt. Stråkkvartetten Sweet Plantain fyllde Svegs kyrka på onsdagskvällen med allt från funk och hiphop till latinamerikansk musik.

Annons

Kvartetten, som är på en månadslång turné genom Sverige, inleder med en tio minuter lång resa genom funk, pop och jazz, med latinamerikanska rytmer som grund. Stycket är "Love for Sale" av Cole Porter och skrevs till musikalen "The New Yorkers".

Alla fyra i kvartetten, Eddie Venegas, violin, Joe Deninzon, violin, Leo Grinhauz, viola och Wayne Smith, cello är klassiskt skolade och skulle förmodligen ta plats i vilken stråkorkester som helst. Men här är det kvartettens mottot "Bridging the gap between generations and musical genres" som gäller, att överbrygga klyftan mellan generationer och musikaliska genren, fritt översatt.

– Mozart och Bach gjorde samma sak. De tog den tidens dansmusik och vävde ihop den med klassisk musik. Det är inget nytt egentligen men vi väver ihop den klassiska musiken med musik som vi relaterar till, från till exempel Sydamerika eller från Bronx i New York, säger Eddie Venegas.

Under konserten berättar han om sin uppväxt i Venezuela, då det fortfarande var vanligt att män sjöng serenader till kvinnor.

– Jag fick följa med min pappa som var skild, och sjunga serenader för kvinnor han var intresserad av, säger Eddie Venegas innan han tar upp sin violin och spelar ett smäktande solo i "Serenata", ett av styckena som kvartetten framför.

En annan musikalisk referens är hiphopen och med hjälp av en dator gör kvartetten också ett sådant nummer, där scratchandet, att dra en skiva baklänges för att få till en klassiskt hip-hop sound, görs med hjälp av violinen.

Stråkkvartetten avslutar med ett extranummer, "I Got A Woman" av Ray Charles, där Joe Denizon också visar prov på sin sångröst. Men även här är stråken i fokus. En riktig souldänga kläs i musikdräkt hämtad från klassiska toner. Med bravur.