Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: The Prodigy till Yran

Det blir brittiska bandet The Prodigy som intar Yrans scen efter presidenttalet under lördagskvällen. Hör Andréa Wiktorsson berätta om bokningen, varför hon tycker att det klassiska 1990-talsbandet fortfarande är relevanta och varför hela scenbygget på Stortorget måste byggas om.

Annons

– Det är ett av de mest attraktiva festivalbanden som man kan boka. De spelar på de största festivalerna i Europa, så det känns jättekul. Vi känner oss otroligt stolta och glada, säger Storsjöyrans artistansvarige, Andréa Wiktorsson.

The Prodigy fick sitt stora publika genombrott 1997 med skivan ”The fat of the land”. Albumet innehöll bland annat låtar som ”Smack my bitch up” och ”Firestarter”, vilka bildsattes med förhållandevis kontroversiella videor. Inget som stoppade att skivan blev bandets största kommersiella framgång hittills med förstaplaceringar på hitlistor i hela världen.

Sin första riktigt stora hit fick bandet med singeln ”Out of space” från skivan ”Experience” (1992). Men det innebär inte att The Prodigy är ett nostalgiband.

– De har ständigt varit kreativa och utvecklats och det innebär att de fått en ny generation fans bland de som lyssnar mycket på house- och dansmusik. Så de har förenat bägge generationerna, säger Andréa och fortsätter:

– Man kommer att få en unik upplevelse på torget även om man inte har någon relation till The Prodigy.

Så det kan locka även sådana som såg Alice Cooper förra året?

– Absolut, även om det är elektroniskt så har de punk och rock i grunden. Så det kommer att bli åka av!

Vilken genre som bandet representerar är en smula svårt att riktigt komma åt, och The Prodigy förknippas med exempelvis techno, bigbeat, breakbeat, drum 'n' bass och just rock. Sitt senaste studioalbum släppte bandet 2009, och enligt rapporter i branschpress började de arbeta med ett nytt album i höstas. Detta ska släppas i år.

Bokningen innebär att det nu kommer en jätteproduktion till Östersund, som ställer väldigt höga tekniska krav på Yran. Arbetet för att kunna boka bandet har pågått i ett par månader, och har bland annat inneburit att Yrans tekniske manager fått ha lång kommunikation med bandets dito.

– Vi har i princip fått bygga om Stortorget, i och med deras ljusrigg. Det kommer bli en mäktig, mäktig show, säger Andréa.