Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Tiio Söderhielm om vinnarloppet

Det blev överraskande Tiio Söderhielm, Åsarna, som vann herrarnas fristilslopp över 15 kilometer i Bruksvallarna på lördagen.

– Det här var bland de bästa loppen jag gjort, sade han efter skrällsegern.

ngen Johan Olsson. Ingen Marcus Hellner.
– Man kan ju inte slå dem som inte är här. Men även om båda hade startat i dag så hade jag varit sämst trea och det är fantastiskt, sa praktfulla lördagsskrällen Tiio Söderhielm som vann herrarnas skatelopp över 15 km med fem sekunder till godo på Calle Halvarsson, Falun-Borlänge.

Att Tiio Söderhielm skulle stå överst på prispallen måste betraktas som en praktskräll för den breda allmänheten.
Men inte för klubbkompisen Lars Nelson som slutade på tionde plats distanserad med 33 sekunder.
– Han imponerade stort i testloppet på träningslägret som vi hade förra helgen. Att han skulle åka bra visste jag, men kanske inte räcka hela vägen till seger, sa en imponerad Nelson.
Tiio var inne på ungefär samma linje efter att han distanserat franske trean Jean Marc Gaillard med 12,4 sekunder och fyran Daniel Richardsson med 15,3.
– Underbart, sa segraren som trots outsider rollen personligen hade ambitionerna tämligen högt ställda inför loppet.
– Jag siktade på att bli bland de fem främsta. Jag har haft en underbar känsla den sista veckan och månaden, sa Tiio som också hade ett bra svar på varför det klickade till rejält denna dag.
– Att jag har fått träna kontinuerligt under en lång period, det har jag inte kunnat göra under de senaste två åren på grund av sjukdom. Kanske har man varit lite väl ambitiös tidigare och förmodligen har jag lagt på mer än jag klarat av.
Men visst finns det en anledningen till att proppen gick ur i säsongspremiären.
– Jag gjorde ett tränarbyte i våras och det var mest för att få en förändring och någonting helt nytt. Med facit i hand så är det bara att konstatera att det har fungerat helt perfekt.
– Min subjektiva känsla har varit att jag har tagit ett kliv. Men i längdåkning så vet man ingenting förrän man har tävlat och sett resultatet. Det är en svår känsla och det går inte att mäta sommarträningen och ännu mindre veta vart man står när man som jag inte har gjort några tester heller, berättade han med ett leende.
Att spekulera om OS vid den här tidpunkten på säsongen finns inte riktigt på kartan för en jordnära Söderhielm.
– Nu gäller det att visa att jag kan göra så här stabila lopp flera gånger, för en gång är ingen gång när det handlar om en plats i OS-truppen. Fortsättningsvis ska jag försöka hitta känslan på de viktiga tävlingarna fram till nyår och sen får man se hur långt det räcker.
För förbundskapten Rickard Grip innebar skrällsegern bara positivt huvudbry inför fortsättningen av säsongen
– Tio har inte fått ut allt tidigare. Vi vet att han kan åka bra men att det skulle räcka till seger trodde jag inte. Han har alltid varit en duktig klättrare men haft det tuffare att hålla tempot på de lättare partierna, analyserade Grip.
– Jag älskar när åkare tar sådan här kliv och det är det som är tjusningen med idrotten, menade förbundskapten Grip.
Att Tiio Söderhielm kunde vinna premiären på hemmaplan i spår som han känner nästan utan och innan hade ingen betydelse enligt honom själv.
– Fördelen för mig var att jag hade fantastiska skidor och en underbar hemmapublik som lyfte fram mig.