Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Unik tävling ska göra skidåkning sexigt

I morgon är det dags för världens första lagtempo i skidåkning i Östersund.

– Vi försöker göra skidåkningen lite sexigare, sa tävlingens grundare Nils-Marius Otterstad under lördagens presskonferens.

Se också: Norsk skidstjärna om unikt tempolopp

Nils-Marius Otterstad som tillsammans med Mathias Fredriksson arrangeras tävlingen MAXIM XC Team Time Trial hoppas på bra genomslagskraft.

– Det är klart att det är bra att kunna köra direkt efter världscuptävlingarna här i Östersund på söndag. Vi har bra spår och vi har tv på plats. Jag tror att det kommer att bli en väldigt intressant tävling.

Långloppsåkare som Jörgen Brink, Anders Aukland och Jerry Ahrlin finns på plats.

FAKTA: MAXIM XC Team Time Trial - Östersund 1 december 2013:

Ett lopp där man tävlar i längdskidor men där de tävlande är professionella team som tävlar mot klockan. Jämför cykelns Tour de France där stallen tävlar mot varandra. Runt 12 proffsteam med fem tävlande i varje lag bjuds in för att delta i Östersund i år. De olika teamen startar med intervaller om 60 sekunder mellan teamen och banan man kör på är 12 km lång och man kör i klassisk stil.

Lag som startar sent i tävlingen kommer naturligtvis ha fördelen av att veta vilka tider de behöver för att jaga. Tider att gå på vilket också gör det mer intressant för åskådare och TV-tittare.

Lagets tid utgår från den tredje åkaren i mål. Det vill säga att två åkare kan under tävlingens gång "offras" om de inte håller övrigas tempo.