Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: V backar på krav om omplacering

Vänsterpartiet i Krokom kräver inte längre att musikläraren Marie Stensby från Föllinge ska omplaceras så att hon undervisar andra än barn och unga.

Annons

– Att ställa ett direkt krav i ett sådant här personalärende det gör man inte som politiker, säger Jörgen Blom som är Vänsterns ledamot i Krokoms kommunstyrelse.

Men han hävdar att han under torsdagens kommunstyrelsesammanträde gick så långt han kunde utan att trampa över och lägga sig i hur kommunens tjänstemän sköter den löpande verksamheten.

– Men vi tycker att slutsatsen av hanteringen har varit olämplig. Vi tycker att hon skulle ha omplacerats.

Det var vid luciatid ifjol som de högsta ansvariga tjänstemännen i Krokoms kommun beslutade att stänga av Marie Stensby från all undervisning i kommunen, för att utreda om hennes tidigare flykting- och islamfientliga uttalanden stod i strid med hennes arbete med barn inom kulturskolan i Krokom.

Under signaturen "folkkultur" hade Marie Stensby då på sajten "Avpixlat" kommenterat uppgifter om att ensamkommande flyktingbarn hungerstrejkade med orden "hoppas de svälter sig till döds!"

Hon hade även beskrivit muslimska invandrare med orden "de invaderande styrkorna", "patrasket" och "gräshoppssvärmarna".

Marie Stensby, som då var ersättare i Sverigedemokraterna partistyrelse i landet, avpxilades av tidningen Expressen 10 december. Även andra personer som under signatur skrivit hatkommentarer på Avpixlat fick sina namn publicerade.

Marie Stensby lämnade SD och berättade i ÖP 8 februari i år att hon upplevt det oerhört tungt att hängas ut i massmedia.

– Jag känner mig utmålad som ett monster, det känns jävligt tufft.

I ett pressmeddelande 31 januari motiverade Krokoms kommun beslutet att låta Marie Stensby behålla jobbet med att hon inte gjort något olagligt och att hennes nätkommentarer inte påverkat hennes undervisning.

Efter det beslutet var det, enligt kommunens barn- och utbildningschef Birgitta Lundgren, flera föräldrar som sa upp musikundervisningen för sina barn.

Läser du denna artikel i ÖP:s app kan du se tv-klippet under fliken ÖP-TV.

Läs även:

V kräver omplacering av Marie Stensby

Marie Stensby: "Jag har målats ut som ett monster"

Expressen presenterar de avpixlade namnen.