Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖPTV: Visionsorkestern mot nya scener

Det svänger fantastiskt skönt när Visionsorkestern tar ton. Med sammanlagt 544 år har de såväl livserfarenhet som musikaliskt kunnande.

Äldst i Visionsorkestern är 82-årige Hans Söderberg. Han sitter lugnt tillbakalutad bakom sitt piano i repetitionslokalen på Tjalmargatan i Östersund. Hans fingrar löper som fjärilsvingar över tangenterna, och direkt är hela orkestern med på noterna.

Det svänger så himla gott. De påminner litegrann om Walt Disneys katter som spelar jazz i Aristocats, skönt gung helt enkelt.

För sången svarar Anna-Sofia Persdotter. Hon sjunger med en mörk och fyllig röst. Hon är klart yngst i orkestern med sina fjuttiga 64 år. De övriga i orkestern är killar, eller herrar kanske är ett bättre ord. Två av dem är 78 år, två är 80 år och ytterligare två är hela 82 år.

– Har jag räknat rätt är vi sammanlagt 544 år i bandet, medelåldern är 76,7 år, säger Leif Bohlin, inte så lite stolt över den grupp musiker han har framför sig i replokalen.

– Vi hör dåligt, vi ser dåligt, men det funkar i alla fall, säger han och greppar sin saxofon, fyller lungorna med luft och drar i gång orkestern.

Visionsorkestern har spelat tillsammans de senaste sju åren. De övar ungefär en gång i veckan. Men att öva tycker de känns lite överflödigt.

– Vi har 2000 låtar på repertoaren. Det mesta är jazz men vi spelar även en hel del svenska schlagers. Vi har en oerhörd rutin, säger Bohlin.

Och trots åldern på bandmedlemmarna är de fulla av liv. Ett faktum som kan komma att behövas. Under våren har de redan en rad spelningar inbokade. Går allt i lås ska de med hjälp av ABF dessutom spela på 28 olika platser från Sveg i söder till Gäddede i norr.

Keep swingin'!!