Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisor i det mobila nätet

/

Min smarta mobil följer mig, förföljer mig. Som en oumbärlig del av min utrustning för dagligt liv, privatlivet och jobbet.

Annons

Tittar jag mig omkring är jag inte ensam. Överallt dessa platta mobiler med vita svansar in i öronen. Rektangulära skärmar som pockar på uppmärksamhet.

Jag vet det finns forskning som varnar för mobilnacke som begynnande folksjukdom. Och ja, jag brukar stänga av helt ibland.

Jag tänker här inte fundera över eventuella risker bara konstatera att den tekniska innovationen smarta mobiler har på ett revolutionerande sätt ändrat vårt sätt att uppföra oss.

Till och med tämligen ohyfsat ibland, som när jag på ett jobbmöte tröttnar på att höra på övriga deltagare och i stället börjar stirra ner i min rektangulära skärm.

Vi rör oss från punkt A till punkt B. Att inte vara stationär utan rörlig, det är så mediebeteendet förändrats.

Jag tar upp mobilen ur fickan. Letar igenom op.se, kollar andra nyhetsflöden, lyssnar på ekot eller tittar på TV-klipp. Hittar ett facebookinlägg och trycker på gillaknappen. Är på väg med bussen hem från jobbet.

Så på Rådhusgatan strax innan mataffären på hörnet dör alltihop. På samma fläck varje gång. Förba.....j-la...h..vete.

Det handlar om mobil täckning. Den som finns ibland men plötsligt är borta, omärkligt, inte ens ett litet blipp som förvaring. Ett 4G har förvandlats till ett E på mobilen och jag är utestängd.

Åtta av tio svenskar (78 procent) använder mobilt internet för att titta på nyheter, enligt en färsk undersökning från statistiska centralbyrån. En av de starkaste växande trenderna är att titta på rörlig bild i mobilen. Det är bakgrunden till att ÖP och många andra satsar på nyheter som webb-TV. Som svar på publikens förväntan på att faktiskt själva se och höra vad som händer.

Den statliga myndigheten Post och telestyrelsen kom för några veckor sedan med en ny rapport som visar att 19 procent av länets yta täcks av ett mobilnät som möjliggör någon form av avancerat mobilsurfande. I södra Sverige från Mälardalen och söderut är mobilnätet heltäckande enligt kartläggningen.

Av detta kan man dra slutsatsen att det knappast är åtta av tio jämtlänningar som läser nyheter i mobilen utan sannolikt betydligt färre, eftersom många helt enkelt inte kan.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) drog nyligen igång sin stora medieutredning. I direktiven betonas mediernas betydelse för lokal demokrati mycket starkt:

Allmänhetens behov av allsidig information och möjligheten att, oavsett bostadsort, vara delaktig i demokratin ska stå i fokus för analysen skriver kulturministern. Det är bra.

Det är ingen tvekan om att lokala medier som ÖP är mest pressade i den allt hårdare mediekonkurrensen. Och om antalet journalister som arbetar i hela landet minskar, finns risk för ett demokratiskt underskott.

Länstidningen gjorde i veckan en tänkvärd genomgång av kommunerna och regionförbundets växande stab av informatörer, de kommer knappast bidra till granskandet och grävandet.

ÖP har berättat om besvikna företagare i Stora Blåsjön. Operatören Telia hade lovat bygga ut mobilnätet med 4G-täckning men inte fullföljt planerna och nu stod turistsäsongen för dörren. Ett av många exempel.

Politiskt gick frågan om bredband snett när utbyggnaden av mobila nätet släpptes till marknadens godtycke medan statens olika stöd inriktades mot att gräva fiberkablar in i bostäder och kontorshus. Visst behövs höghastighetsfiber men det är inte så användbart på väg mellan punkt A och B.

Det finns många historiska exempel på hur teknisk innovation genomgripande ändrat människors beteende men där samhällsstrukturen inte förmått att hänga med. När mobiltelefonerna bytte skepnad och blev till liten bärbar dator är ett.

Det blev snabbt överfullt med trafik i alla mobila nät. Just nu pågår en utbyggnad av 4G nätet som har förbättrat situationen i vårt område men vad händer nästa gång nätet blir fullt. Så länge marknaden tillåts styra är risken stor att samma mönster upprepas igen.

Mobilklyftan mellan olika landsdelar ökar. Mer glest befolkade delar hamnar långt efter, inte bara när det gäller medier utan möjligheter till företagsutveckling överhuvudtaget.

Om det var så att vägarna var så usla att våra tidningsbilar inte kom fram och kunde leverera pappers-ÖP i brevlådorna skulle vi ha stora problem. Inom många områden.

Orättvisorna i det mobila nätet kan beskrivas ungefär så.

Så om medieutredningen ska få någon trovärdighet behöver mycket den innehålla mycket tydliga förslag på hur digital, mobil distribution av nyheter ska ske på likvärdiga villkor till människor i hela landet. Inte som nu. Överlämnat till marknadens godtycke.

Annons