Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordbok för arenadebattörer

Det är många begrepp som surrar kring det stundande arenabygget. En säger si – en annan så. Och aldrig mötas de två.

Annons

Därför, som en tjänst till dig – tålmodige skattebetalare – ska vi ta och reda ut begreppen en gång för alla. Den ultimata ordlistan för den som vill hänga med i arenadebatten! Håll till godo!

AnnSofie – Stark Kvinna med socialistiska tendenser. En klockren doer (om hon varit man).

Barn – Bortskämda glin som bara tror att de ska få och få, alternativt sotkindade, svavelsticks-säljande små änglar som just nu inte har nånstans att vara.

Behov – I Afrika mat för dagen och rent vatten. I Östersund hockeyarena och kulturhus.

Besinning – Det majoriteten borde haft. Före. Det oppositionen nu plötsligt visar. Efter.

Campus – Grusplanen bredvid rondellen mittemot gamla ATS.

Driftskostnader – El, vatten, toapapper, kaffe och kanelbulle till vaktis, ränta, amortering på själva skulden – eller inte! (Det där bestämmer man själv beroende på sammanhang!).

Event – Kattutställning, bunga-bunga, skäggiga damen, deltävling i schlager-SM, Springsteenkonsert, pajätartävling, 50 Cent, ZZ Top. Eller som engelsmännen säger: ”The sky is the limit!”

Flera miljarder – Det arenan i värsta fall kan komma att kosta (kanske till och med BILjarder!)

Gymnastik – Något för tjejer.

Hockey – Något för killar.

Kindberg – Teflonklädd James Bond-skurk med superkrafter. Främsta mål: att erövra Östersund och förslava dess befolkning.

Löntagarfonderna – ”... är ett jävla skit, men nu har vi baxat det ända hit” som socialdemokraten Kjell-Olof Feldt en gång skaldade i ett obevakat ögonblick (inga jämförelser i övrigt).

Merkostnad – Mögel.

Prestige – Oförmåga att erkänna att man stulit kakor, trots att kinderna står ut som på en hamster.

R3 – Vattensjuk, radioaktiv grop mitt ute i skogen. Långt från ära och redlighet.

Skandal – När man inte får som man själv vill.

Stefan Hallgren – Ibland kallad "Staffan" eller "Hallman" av sina belackare. Före detta Centerpolitiker och insändarskrivare extraordinarie. Avskydd av majoriteten för sina oftast alltför träffsäkra beskrivningar av sakernas tillstånd.

Z-kupolen – Sägenomspunnen multiarena från det ångdrivna 1900-talet. En fantastisk plats som härbärgerade både hockeyderbyn, Expo Norr-mässor, föreställningar från Riksteatern och konserter med Europe och Southside Johnny & The Asbury Jukes.

Örjan – Flitigt förekommande signatur i kommentarsfälten. Finns dock inte på riktigt. Helt igenom fiktiv.

Jens Ganman