Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordning och reda på arbetsmarknaden

När Moderaterna kallade sig det nya arbetarpartiet, talade de väl om den svenska modellen. De hyllade kollektivavtalet, där löntagare och arbetsgivare som jämbördiga parter löser problemen på vår arbetsmarknad. Men det gäller inte längre.

Högerregeringen har försämrat arbetsrätten i Sverige, så att idag kan arbetsgivare välja och vraka bland människorna hur de vill. Olika typer av korta anställningar har blivit en regel. Vikariat och visstidsanställningar staplas på varandra i åratal, utan hopp om fast jobb.

Det är framför allt kvinnor som utsätts för arbetsgivarnas godtycke. De får sitta med mobilen i handen och vänta på ett sms om ett eventuellt jobb. De har några sekunder på sig att svara på meddelandet, annars går erbjudandet till någon annan.

Oklarheten om, när och var man ska jobba innebär att man inte kan planera sitt liv. Med osäkra inkomster kan man inte hyra en lägenhet. Många tvingas bo hos föräldrarna långt upp i åldern.

Inte ens de, som har fast anställning, kan känna sig säkra. Ständiga upphandlingar tvingar dem att gång på gång söka sitt eget jobb. I andra fall sägs de upp för att sedan hyras tillbaka genom ett bemanningsföretag.

Så här kan det inte fortsätta. Vi måste få ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden! Det är nödvändigt för jobbens och välfärdens skull.

Heltid måste vara grunden i arbetslivet så att alla kan försörja sig med sitt eget arbete. Man ska inte kunna kringgå Las genom att folk sägs upp för att sedan hyras in igen. Vid offentlig upphandling måste krav på kollektivavtal finnas med.

För att minska fusket, i till exempel bygg- och restaurangbranschen, ska alla företag ha personalliggare. Anställdas skatter och arbetsgivaravgifter ska redovisas individuellt och inte med en klumpsumma.

Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Det finns hårresande exempel på hur människor från fattiga länder utnyttjas av mindre nogräknade företag. Låga löner, långa arbetsdagar och vidriga boendeförhållanden hör till dagen.

Detta försämrar villkoren för alla anställda i landet samtidigt som denna illojala konkurrens tvingar seriösa företag i konkurs.

Den svenska modellen har varit ett föredöme för den ordning och reda vi har haft på vår arbetsmarknad. Den har tjänat Sverige väl. Vi har inte haft uppslitande strejker, utan kunnat bygga upp landet, skapa välfärd och trygghet åt alla. Nu går utvecklingen åt fel håll.

Margaret Thatcher krossade fackföreningsrörelsen i England. Högerregeringen har försökt göra samma sak i Sverige genom att systematiskt försämra alla de framgångar vi har nått på den svenska arbetsmarknaden. Men den har inte lyckats.

Vi är fulla av kampvilja. Därför ska vi se till att Sverige 14 september får en ny regering!

Gunnar Sandberg (S)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel