Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordningsvakter stängs av

Polisen har stängt av två ordningsvakter i länet för att de är misstänkta för misshandel. Den ene vakten misstänks för misshandel, när han jobbade som vakt.

Annons

Den andre vakten är misstänkt för misshandel vid ett tillfälle i år, men det ska inte ha skett i samband med hans arbete.

Misstankarna om att männen har begått så pass allvarliga brott som misshandel gör att polisen beslutat att stänga av männen från ordningsvaktsarbete.

Om det visar sig att de är skyldiga till brott kommer deras förordnande som ordningsvakt att återkallas helt.

Det är ovanligt att ordningsvakter i länet fråntas sina befogenheter, enligt Mats-Ove Edvinsson, rättschef vid polisen i Jämtland och Västernorrland. Sedan han började som myndighetsjurist 2008 har det endast varit något enstaka fall där en ordningsvakt fått förordnandet återkallat.

– Våra ordningsvakter brukar sköta sig väldigt bra, säger Mats-Ove Edvinsson.

Att det sker anmälan mot vakter är inte ovanligt. I ett bråk där vakter måste gripa in kan det bli anmälningar och motanmälningar.

I de här fallen har det gått ett steg längre. Personerna i fråga är inte bara anmälda, utan misstänkta för brott.

– Det är ett interimistiskt beslut. Det gäller alltså tills vidare och kan tas tillbaka, om misstankarna dras tillbaka, säger Mats-Ove Edvinsson.