Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig arbetsbörda för den enskilda läkaren

"Varför hänvisar befintliga läkare till stafettstoppet som orsak till uppsägning?" frågas det i inlägget "Se stafettläkarstoppets möjligheter" (Åsikter 24 maj). Därför att de är människor med familj och andra intressen. Och för att de är i den arbetsmiljö de faktiskt är i, och därmed känner det som ett omöjligt uppdrag att jobba kvar.

Annons

De flesta läkare vill ta sitt samhällsansvar! Men med de krav som nu råder från patienter, författningar, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, krav på registreringar, etcetera, blir det i en underbemanningssituation en orimlig arbetsbörda för den enskilda läkaren.

Specialister i allmänmedicin har valt den specialiteten för att de vill hjälpa och lära känna människor under en lång tid. Ta ansvar för sjukvården i ett område tillsammans med övriga kategorier vårdpersonal och samhällsaktörer.

För oss allmänläkare är det fokus på att jobba i relation till, och tillsammans med, människan som genom åren drabbas av sjukdomar. Redan nu är många kommunanställda distriktssköterskor mycket drivna och duktiga på att göra egna bedömningar, men de behöver samarbetet med en specialist i allmänmedicin.

Vid en läkarbristsituation förändras jobbet mot akut omhändertagande av patienter, mer administration, bristfälligt stöd till utbildningsläkare, vikarier inklusive stafettläkare. Stafettläkare som ofta leder till mer jobb för ordinarie läkare, eftersom de inte har kännedom om lokala riktlinjer.

Kärnan i det allmänmedicinska arbetssättet går förlorad och arbetsinnehållet fylls av olust.

Under min tid i sjukvården , sedan mitten av 1980-talet, har det i Norrland och Jämtland varit konstant bris på distriktsläkare. Vakanserna har täckts av utbildningsläkare, vikarier och stafetter.

Därför är det lämpligt att se stafettläkarstoppet som en möjlighet att skapa förutsättningar för en fungerande primärvård.

Jag håller med Annéa Johansson och Kristina Fluur Hedman om att all personal i primärvården kan bidra till bättre vård och vara med och utveckla och förbättra verksamheten. Men nu, och över överskådlig framtid, kommer det ändå vara så att människor med hälsoproblem vill träffa "sin doktor", en specialist i allmänmedicin.

Så en uppmaning till landstingspolitiker, tjänstemän och chefer: Ett vågat beslut! Våga också beakta de äldsta och sjukaste människornas önskemål om att få träffa "sin läkare"!

Ge specialister i allmänmedicin förutsättningar att skapa en arbetssituation som möjliggör ett allmänmedicinskt arbetssätt, och därmed möjliggör rekrytering av läkare som är, eller vill bli, specialister i allmänmedicin.

Jämtarna: Ni är ett tåligt folk med kroppar som har en fantastisk förmåga att självläka om ni ger dem förutsättningar – sömn, mat och motion. Skaffa något att göra, någon att tycka om och något att tro på! Om kroppen trots det krånglar: Fråga mormor, morfar, farmor eller farfar innan du kontaktar vården. Och kolla på webben; www.1177.se.

Mats Mäki

specialist i allmänmedicin som jobbar i Järpen sedan 1997

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons