Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimligt dyr arena – varför reagerar ingen?

Arenaansvarig för Östersunds IK är Daniel Kindberg. Daniel Kindberg är också vd för Fältjägaren Fastigheter AB. FFAB är det fastighetsföretag som vägrade sälja marken, R2, där arenan först skulle placeras.

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd, valde att inte avvända kommunens planmonopol för att köpa in marken. En ny utredning fick göras.

Utredningen kom fram till att arenan skulle placeras på R3. R3 är den yta som ägdes av FFAB och som ansågs värdelös.

R3 ägdes av kommunen men såldes till FFAB för att sedan köpas tillbaka för en högre summa. Ytan anses inte attraktiv för någon som helst verksamhet, till skillnad på R2. Kommunen har alltså köpt värdelös mark av FFAB.

FFAB ägs av Peab. Peab är det byggföretag som fått i uppdrag att bygga arenan, efter en upphandling som var riktade mot just dem.

Så vi sammanfattar: Peab bygger en area på Peabs före detta mark, som köpts billigt av kommunen och sålts tillbaka dyrt.

Arenan har kravställts av ÖIK, där vd för Peabs eget dotterbolag sitter med som arenaansvarig i styrelsen.

De krav som ställts på arenan av ÖIK har inte ifrågasatts av kommunen.

Trots det är det ingen som reagerar på att arean kostar betydligt med än elitserielagens arenor. Arenor som tar drygt emot 8 000 åskådare. Arenan på R3 är förhållandevis liten och tar 2 500 åskådare.

Vad är det som kostar så mycket extra? Behöver vi den arenan? Är det kanske i stället FFAB:s vd/arenansvarig för ÖIK som behöver den för sin bonus?

Känns allt okej? Vi vet vad som hänt mellan Peab och Solna kommun. Ringer det inte lite väl många varningsklockor?

Minns ni mejlväxlingen mellan AnnSofie Andersson och Daniel Kindberg?

Med misstankarna om oegentligheter inom kommunen, känns de mejlen ännu mer aktuella i dag, än för ett och ett halvt år sedan. Jag läste dem här om dagen igen och reagerade betydligt starkare på dem den här gången.

För er som glömt, så finns artikeln att hitta på OP.se. Det går också att googla på ”intensiv-mejlvaxling-mellan-kommunen-och-stadsdel-norr”.

Visst behövs det nya lokaler för hockey, bandy och gymnastik i Östersund. Men är det den här arenan vi behöver? Eller är det någon annan som styrt in oss på detta spår?

Dan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel