Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örndalen beviljas prövningstillstånd

Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd till Örndalen Resort. Bland annat visar exploatörens nya utredningar att projektets sysselsättningseffekter är större vad som angetts tidigare.

– Vi ser med tillförsikt fram emot den slutgiltiga prövningen i Mark- och miljööverdomstolen. Vi har nu ytterligare underlag som ger vår ansökan ännu större tyngd, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort i ett pressmeddelande.

Det var i februari som Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt beslutade att upphäva Länsstyrelsens tidigare beviljade dispens från artskyddsförordningen för kungsörn. I den prövningsansökan som Örndalen Resort därefter lämnade till den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, bifogades ett antal kompletteringar kring de bakomliggande sakskälen för dispensansökan.

Det första sakskälet gäller frågan om projektets samhällsekonomiska betydelse med särskilt fokus på regionala sysselsättningseffekter. HUI Research bedömer nu att projektet långsiktigt kommer att ge fyrahundra årsarbeten när anläggningen är fullt utbyggt. Det ska jämföras med tidigare beräkningar om trehundra årsarbeten. Nettoskillnaden är alltså hundra årsarbeten i positiv riktning. Till detta tillkommer ytterligare femtio årsarbeten under byggperioden.

– Vi har medvetet varit konservativa i våra lämnade uppgifter av projektets sysselsättningseffekter. Men när en expertinstans kommer till denna mer optimistiska slutsats kan vi bara konstatera att det stärker vår sak, säger Mats Svensson.

Det andra gäller frågan om alternativa lokaliseringar. En fördjupad utredning och dokumentation av detta har nu gjorts utifrån de kriterier som projektledningen hade ställt upp för projektet och de anvisningar som getts i Härjedalens Översiktsplan från 2008.

– Det känns viktigt att vi med en så grundlig utredning som nu gjorts kan slå fast att Örndalen är det enda möjliga lokaliseringsalternativet om projektet ska kunna genomföras, säger Mats Svensson.

Mark- och miljööverdomstolen kommer nu att slutgiltigt pröva om den tidigare givna dispensen från artskyddsförordningen ska gälla. Örndalen Resort har under hela projekttiden haft ett starkt stöd från Härjedalens kommun.