Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örndalen nästa nya jätteprojekt i Vemdalen

Planerad byggstart för Örndalen är 2013 och målet är att etablera landets modernaste skidanläggningar.

Örndalen blir Sveriges första storsatsning på en alpin anläggning sedan 1980-talet. Att inte begränsas av 30-40 år gamla lösningar ger oss möjlighet att bygga något som är helt anpassat för dagens och framtidens behov, säger Mats Svensson

Satsningarna avlöser varandra i Vemdalsområdet. I fjol stod Björnrikes nya långa 6-stolslift klar. I vinter öppnades en ny 6-stol på Vemdalsskalet. Så sent som förra veckan presenterades 90- miljonersplanerna för nya liftar och ny åkning på Vemdalsskalet. Nu släpper man planerna på en miljardinvestering i anknytning till Björnrike.

Örndalen inkluderar 6 000 turistbäddar, flera nya liftar och massor av ny åkning. Under förutsättning att alla tillstånd kommer på plats räknar man med att påbörja projektet redan 2013.

– Örndalen blir Sveriges första storsatsning på en alpin anläggning sedan 1980-talet. Att inte begränsas av 30-40 år gamla lösningar ger oss möjlighet att bygga något som är helt anpassat för dagens och framtidens behov, säger Mats Svensson, styrelseledamot och talesperson för Örndalen AB och tidigare vd för Skistar i Åre och Vemdalen.

Målet är att etablera landets modernaste året runt-resort med skidanläggning, golfbana och fjälleder för vandring och cykling. Den totala investeringsvolymen beräknas bli två miljarder kronor under 10-15 år.

Projektet Örndalen går nu in i ett exploateringsskede där investerare som delar konceptets syn på hållbarhet, design och modern besöksnäring bjuds in att delta. En avsiktsförklaring avseende hotelldrift har redan tecknats med Bicky Chakraborty och Elite Hotels.

Det hela startades och finansierades av Vemdalens företagarprofil Håkan Vallström. Under 2010 genomfördes en nyemission genom vilken Norrlandsfonden, Diös och Jokarjo AB kom in som delägare.

Den aktuella detaljplanen för de två första etapperna av projektet omfattar 4 800 bäddar, och går i dagarna ut på samråd från Härjedalens kommun. Detaljplanen har efter en naturvärdesinventering anpassats bland annat för att skydda urskog och dalgångens fjällbäck. En komplett miljökonsekvensbeskrivning färdigställs inom kort. Projektet har starkt stöd hos såväl Härjedalens kommun som Länsstyrelsen i Jämtlands län. Kommunen blir huvudman för utbyggnad av områdets vattenförsörjning och reningsanläggning.

– Klimatförändringarna påverkar de alpina näringarna redan i dag. På några decenniers sikt innebär ett varmare klimat en konkurrensfördel och fler utländska turister året runt för oss. Vi vill att skidåkning ska vara möjlig även om hundra år, vilket är ett av skälen till att klimateffektiva lösningar blir en del av Örndalens strategi och varumärke, säger Mats Svensson

Projektet Örndalen påminner om de gamla planerna på ”Fjällstaden” som fanns redan på 80-talet men som lades i malpåse i samband med tidiga 90-talets finanskris.

Då var Skara Sommarlands schlagerkung Bert Karlsson inblandad som en av de mindre investerarna.

Och visst dyker Skara Bert upp igen i nya Örndalen AB där vi hittar Norrlandsfonden, Diös AB och Jokarjo AB. Det sistnämnda har sitt säte i Skara och har en ägere som heter,,,, Bert Karlsson.