Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örndalen överklagar upphävd dispens

Örndalen Resort, bolaget som vill bygga en ny turistanläggning i Skorvdalen strax söder om Vemdalen, överklagar domstolsbeslutet att upphäva en dispens från artskyddsförordningen.

– Om inte 300 jobb är ett allmänintresse i Härjedalen, vad är då ett allmänintresse? säger Mats Svensson, styrelseordförande.

Våren 2013 beviljade länsstyrelsen en dispens från artskyddsföreningen vilket gav Örndalen Resort möjlighet att bygga en ny turistanläggning trots att det finns ett häckande kungsörnspar i området. I dispensen ingick bland annat fredade zoner runt örnarnas bon. Dispensen överklagades av Naturskyddsföreningen, Sveriges Ornitologiska förening och Kungsörn Sverige och i slutet av februari upphävdes den av mark- och miljödomstolen i Östersund.

Motiveringen var bland annat att Örndalen inte lyckats visa att allmänintresset är tillräckligt stort för att en dispens ska kunna beviljas.

– Det är klart att vi måste vara självkritiska när vi inte lyckats övertyga domstolen exempelvis om hur många arbetstillfällen det blir. Domstolen menar att de inte fått in tillräckligt med belägg för att det blir 300 arbetstillfällen. Men då är de skyldiga att kräva in ett ordentligt underlag och det har de missat. Det anser vi bör räcka för att mark- och miljööverdomstolen ska bevilja ett prövningstillstånd, säger Mats Svensson.

Men hur kan ni veta att det blir 300 jobb?
– Det bygger på erfarenhet från liknande projekt och en enkel ekvation. Man räknar omsättning, personalkostnad och hur många arbetstimmar som krävs. Det finns också forskning som visar att turismnäring genererar många jobb vid sidan av själva turistanläggningarna.

Överklagandet får stöd av Härjedalens kommun. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) skriver i en kommentar att "Örndalen är ett samhälls- och infrastrukturprojekt med stor betydelse för sysselsättning, skatteunderlag och bibehållen samhällsservice i hela regionen."

Mats Svensson berättar också att Örndalen vill bygga ett nationell örncentrum i området. Inspirationen fick han från Borneo, där han i somras besökte en turistanläggning som också jobbade för att rädda orangutanger.

– De utnyttjade gästflödet för att sprida information, stötta arbetet och få fler att bli faddrar för orangutangerna. Vi har tänkt oss något liknande som kan vara till gagn för hela örnstammen. Vi hoppas att vi kan få med oss Naturskyddsföreningen, Sveriges ornitologiska förening och Kungsörn till att bidra med sin kompetens, säger han.

Bengt Warensjö, ordförande för Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen, ställer sig dock kallsinnig till det förslaget.

– Vi är helt eniga om att inte gå med på en utbyggnad. Kungsörnen är på tillbakagång i Sverige och alla områden med örn är viktiga att bevara, säger han.

Örndalen resort har hittills lagt cirka 20 miljoner kronor på projektet. Mark- och miljööverdomstolen tar från två till sex månader på sig att ge besked om det blir något prövningstillstånd.