Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örndalen synades

Området som berörs av en uppbyggnad av skiddestinationen Örndalen blev synat av Mark- och miljödomstolen som ville få en överblick.

Mark- och miljödomstolen har att ta ställning till överklaganden mot länsstyrelsens beslut att bevilja Örndalens Exploaterings AB en dispens från artskyddsförordningen vid anläggandet av en skid- och turistanläggning i Skorvdalen där projektet är beläget.

– Jag tycker det är självklart att det inte kan bli någon etablering. Det är bara att läsa lagtexten, säger Bengt Warensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen västra Härjedalen.

Den åsikten delar inte Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen AB.

– Vi är optimistiska och tycker att det är väldigt bra att Mark- och miljödomstolen kommer ut och gör en syn av området.

Bakom sig har Svensson godkännande från såväl Härjedalens kommun som Länsstyrelsen i Jämtland.

Representanterna från Mark- och miljödomstolen hade ett späckat program under visningen av området och att temperaturen drog ner mot minus 30 grader var inte särskilt behagligt.

– Men sikten är ju väldigt bra nu när det är soligt och fint, säger rådmannen Lars Nyberg.

Sällskapet fick en tur till ett utsiktstorn beläget i centrum av området.

– Här har vi bra överblick med de tänkta nedfarterna ovanför oss och det planerade stugområdet nedanför, förklarar Örndalens vd Bengt-Eric Lundborg.

Därefter gick färden vidare in i området där det finns ett örnbo och vidare dit det är tänkta att detta ska flyttas och som avslutning togs Grizzly express upp till toppen av storslalombacken på Björnrike vilket är det angränsande skidområdet.

– Vi har inte haft några föredragningar men givetvis har de inblandade parterna haft möjlighet att prata med oss och berätta sina synpunkter, säger Nyberg.

Mark- och miljödomstolens beslut beräknas komma under våren och detta kan sedan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.