Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för olyckor när flyktingar går på E14

Flyktingarna som går längs E14 riskerar livhanken. Åre kommun är medveten om riskerna vill att hastigheten sänks för att ingen ska komma till skada längs den hårt trafikerade turistvägen till fjällen.

Mohammad Ali Ahmadi är ute och går med sina barn Fatima Bukhsi, Mahdi och lilla Ali Reza som ligger och sover i barnvagnen. De är halt längs E14 och de försöker hålla sig vid väggrenen när de går mot Åre.

De bor på Åre Continental Inn i Björnänge.

– Vi ska gå och handla, säger han.

LÄS MER: Åre Continental Inn lägger ner hotellverksamheten och satsar på att ta in flyktingar

ÖP frågar om han är orolig för att skadas i trafiken men han skakar på huvudet. Han menar att han måste gå här om han ska till ICA-butiken. Han har helt enkelt inget val.

Allt sedan asylboendet på Åre Continental Inn öppnades i höstas har gångtrafiken längs E14 ökat dramatiskt. Det är inte ovanligt att möta ett 20-tal personer utan reflexer gåendes längs vägen när mörkret fallit.

På Åre kommuns Facebookgrupp för näringslivsfrågor kommer frågan om flyktingarnas säkerhet ständigt upp. Många efterlyser reflexer, mer information om trafikfarorna till flyktingarna och ställer frågor om vem som har ansvaret för frågan.

Enligt Karin Estensson, trafikhandläggare på Åre kommun, är kommunen väl medveten om oron för olyckor. Kommunen har sett till att en varningsskylt för gångtrafikanter har satts upp i Björnänge. Kommunen har dessutom varit kontakt med länsstyrelsen som beslutar om sänkning av hastigheten i en lokal trafikföreskrift.

Karin Johansson som handlägger trafikfrågor på Länsstyrelsen Jämtland har ännu inte fått en skriftlig förfrågan från kommunen. Om Åre kommun ansöker om sänkt hastighet på E14 ska även Trafikverket och polisen ge sina synpunkter innan länsstyrelsen fattar beslut.

Det är dock inte helt enkelt att få tillstånd att sänka farten på E14.

– Det är svårare att sänka hastigheten på en Europaväg än någon annan väg. Det ska vara ett jämt flöde och folk ska kunna komma snabbt fram, förklarar hon.

Det är inte säkert att ett ökat antal gångtrafikanter räcker för en ändring.

– Vi kan inte ändra hastigheten för ett boende som är öppet några månader, säger Karin Johansson.

LÄS OCKSÅ: Så många flyktingar tar Åres asylboende emot