Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro i Knutby efter beslut om Fossmo

Livstidsdömde Helge Fossmo har fått sitt straff tidsbestämt till 24 år.
– Vi tycker att det är otäckt att han ska ut i samhället, säger Peter Gembäck vid Knutbyförsamlingen.

Annons

Örebro tingsrätt konstaterar i beslutet att risken att Helge Fossmo återfaller i allvarlig brottslighet är låg och att hans sociala nätverk är ett skydd.

Han har nu avtjänat drygt tio år och nio månader. Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han kan bli villkorligt frigiven 2020. Eftersom återfallsrisken bedömts som låg även tidigare tycker domstolen inte att det är för tidigt att omvandla straffet.

"Blandade känslor"

– Han upplever det förstås som positivt att straffet är tidsbestämt – att man går från en fullständig ovisshet till en visshet, säger Fossmos advokat Anton Strand.

Men han anser att straffvärdet snarare borde hamna på 18–21 år.

– Därför blir det blandade känslor hos min klient, säger han.

Chefsåklagaren Tomas Olsson tycker tvärtom att tiden är i underkant, och anser att beslutet om tidsbestämning är fel. Riskbedömningen borde göras närmare inpå frisläppandet, enligt honom.

– Med hänsyn till hans personlighet så menar jag att det finns ett osäkerhetsmoment, säger han.

Var pastor

Fossmo var tidigare pastor i Knutby församling, där hans 23-åriga fru i januari 2004 hittades mördad. I huset intill hittades en 30-årig man, make till pastorns älskarinna, skottskadad.

Familjens barnflicka dömdes för mord och mordförsök och Helge Fossmo dömdes för anstiftan till brotten.

Peter Gembäck, föreståndare för Knutbyförsamlingen, förvånas över domstolens besked och säger att händelserna fortfarande ligger nära i tanken.

– Vi har blivit duperade och manipulerade av den här mannen. Han gjorde de värsta tänkbara brotten man kan tänka sig. Vi har inte sett någonting av att det finns insikt, ånger eller bättring mot anhöriga. Vi tycker att det är otäckt att han ska ut i samhället, även om det är sex år kvar, säger Gembäck.

"Guds sak"

Gembäck har svårt att tänka sig att han skulle kunna sitta vid samma bord och äta middag som Helge Fossmo, men att församlingen i annan bemärkelse förlåtit honom.

– Förlåt betyder egentligen att jag lämnar och släpper något, i biblisk bemärkelse till Gud. På det sättet har vi lämnat Helge till Gud, det är Guds sak att döma honom en dag.

Bildtext: Peter Gembäck, föreståndare för Knutbyfösamlingen, förvånad över beslutet att livstidsdömde Helge Fossmos straff tidsbestämt. De tio år som passerat är en relativt kort tid i sammanhanget, anser han.

-Det är en lång bearbetningsperiod. Det ligger fortfarande väldigt nära oss i tanken.