Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande utveckling i Egypten

Sedan Hosni Mubaraks regim under stort jubel störtades i våras har ett militärråd styrt Egypten.

Annons

Allmänna demokratiska val utlovades och om en vecka är det dags för val till det egyptiska parlamentets underhus. Under våren ska även en ny president väljas.

Men demokratiprocessen har varit tveksam och segdragen. Många litar inte längre på militärens löften om fria och demokratiska val.

Så därför har nu nya protester tagit ordentlig fart med demonstrationer i flera egyptiska städer. I centrum står återigen det numer berömda Tahirtorget i Kairo.

Men protesterna har mötts med ett mycket stort övervåld. I helgen stormades torget med många döda och skadade som följd.

För så länge generalerna i landet klamrar sig fast vid makten så förefaller inte våldet mot demokratiaktivister och oppositionella att upphöra.

Egyptens nuvarande styre ser tyvärr inte ut att vara något undantag från andra i raden av egenmäktiga regimer. Det skys inga medel i syfte att bevara egen särställning och makt. Risken är nu stor för en ökad våldsspiral.

Det som nu utspelas i Egypten är definitivt inget gott tecken för alla som hoppats på frihet och demokrati.

Världssamfundet behöver nu skicka tydliga signaler till generalerna i Kairo om att våldet mot demonstranter genast måste upphöra och att inga former av skendemokrati kommer accepteras.