Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroligheterna ökar på Grytans flyktingförläggning

Förra veckan träffades polisen och Migrationsverket på länspolismästare Stephen Jerands initiativ.
– Det funkar inte att vi rycker ut till Grytan för enkla ordningsproblem, vi har inte resurser för det, säger han.

De tre senaste månaderna har polisen kommit upp i 34 registrerade ärenden på Grytans flyktingförläggning. Det handlar om bråk och klagomål på boendet.

– I takt med att vi får fler asylboenden har vi också fler ingripanden.

Migrationsverkets verksamhet startade i Östersund i slutet av 2012. I dag bor det runt 1 500 asylsökande på över 20 orter i länet.

– Anledningen till mötet var att vi ville skaffa en gemensam lägesbild med Migrationsverket. Vi vill skapa en trygg och säker miljö för alla, säger Stephen Jerand.

Polisen vill bland annat att Migrationsverket ska ha mer personal tillgänglig och på plats för att undvika enkla problem som att asylboende går på E 14 in till Östersund.

– Det är naturligt att folk vill in till Östersund, men de måste få veta att de inte kan gå på E 14, speciellt nu när vintern kommer.

Ulrika Nyberg är biträdande enhetschef på Migrationsverket i Jämtlands län. Hon var med på mötet förra veckan.

– Vi har en tuff uppgift och för att det ska fungera bra måste alla samhällsaktörer bli bättre. Just med polisen kan vi bli ännu bättre, säger hon.

Enligt Ulrika Nyberg har Migrationsverket personal på plats i Grytan varje dag från måndag till fredag. Grytan är upphandlat och drivs av Grytan Invest. Migrationsverket har krav på att företaget ska ha personal på plats och enligt Ulrika Nyberg har de mer personal än vad som krävs. Hon säger också att det går bussar varje dag för de boende mellan Grytan och Östersund.

– Det är väldigt många pressade personer som bor på Grytan, de kommer själva från krig och har mycket att bearbeta. Det är många som inte mår bra och då ökar risken för konflikter.

Grytan är ett av länets tillfälliga asylboenden. Även i Åre, Krokströmmen, Åsarna och på Frösö camping är det tillfälliga asylboenden. I Föllinge och Tullingsås har Migrationsverket så kallade korridorboenden med egenhushåll.

Utöver det har Migrationsverket lägenhetsplatser i alla kommuner i länet.

– Ur individens perspektiv är det bättre med lägenheter. Men de räcker inte till och vi måste klara vårt uppdrag att erbjuda en sängplats, det är därför den här typen av boenden dyker upp.

– Skulle vi sätta 200 svenskar på ett boende tillsammans skulle det också ställa till problem.

Tesfay Fisanaye och Adhanom Fishaye är asylansökande från Eritrea. De har bott på Grytans flyktingförläggning i tre månader. De säger att det fungerar hyfsat men att det förekommer bråk och oroligheter.

– En del dricker, för oväsen och röker inomhus, vi behöver lugn och ro, säger Adhanom Fishaye.