Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron för svininfluensan sprider sig

Oron över svininfluensan sprider sig över världen.
EU har kallat till flera krismöten och bland andra Tyskland avråder från resor till Mexiko.
Flera svenskar testas nu för influensan.

Annons

Hittills är det minst sex svenskar som varit på resa i Mexiko som testas för svininfluensan H1N1.

– Det har en viss potential har vi märkt . . . det finns risk att det blir ett pandemiskt virus, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, till TT.

– Det är oroväckande att det smittar från människa till människa. Då riskerar många att insjukna samtidigt och det kan bli svårt med arbetsplanering och annat, säger Brytting.

Men hur pass farligt och smittsamt viruset verkligen är vet forskarna ännu inte. En nyckelfråga som den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC försöker få svar på är varför det verkar vara mer dödligt i Mexiko än i USA, där hittills enbart milda fall konstaterats.

De sex provtagna svenskarna har influensaliknande symptom som feber, hosta och muskeltrötthet. Under måndagskvällen väntades de första provsvaren bli klara.

Beskedet att en 23-årig man i Spanien bekräftats som smittad efter en resa till Mexiko, där över 100 människor kan ha dött av det snabbt spridande viruset, fick politiker och myndigheter i Europa att reagera blixtsnabbt.

– Personligen skulle jag undvika resor som inte är nödvändiga till smittans kärnområde, för att minimera den personliga risken och minska risken för att sprida infektionen, sade EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou i Bryssel. Varje EU-land fattar sina egna beslut om reserekommendationer. Till exempel gick Tyskland på måndagseftermiddagen ut med en avrådan från resor till Mexiko.

Men UD har inga planer på att avråda människor från resor just nu.

– Vi värderar löpande situationen. Skulle det finnas anledning att utfärda reserekommendationer så kommer vi att göra det, men det gör det inte för ögonblicket, sade Carl Bildt (M).

EU-kommissionen har också kallat unionens hälsoministrar till ett akut möte, men det väntas äga rum först på torsdag.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD), som var i Peking i går , sade till TT hon kommer att korta sin Kinaresa för att delta i mötet.

Enligt henne räcker de lager av antiviruspreparat som finns i Sverige mycket väl för våra behov.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnade för en pandemi – en världsomfattande epidemi – och höll ett tidigarelagt möte medan rapporter om misstänkta fall strömmade in från hela världen. Men bara i fyra länder hade man på måndagen säkert konstaterat smitta: Mexiko, USA, Kanada och Spanien. Många av de misstänkta fallen är personer som nyligen kommit hem från resor till Mexiko. (TT)

Mer läsning

Annons