Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ort med ärplockarna

Stoppa kommersiell bärplockning i hela landet. Det kräver motioner från lokalavdelningar i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Norrbotten och Västerbotten. Läsarna på Op.se kommenterade.

effektivare vore att avskaffa allemansrätten. Mycket enklare att efterleva för allmänheten och att kontrollera och bestraffa för statsmakten.

Allemansrätten inkräktar alldeles mycket på den personliga äganderätten. Det vill säga på det kanske mest betydelsefulla och framträdande kännetecknet för en konservativ kapitalistisk politisk ideologi.

om att kommersiell bärplockning med utländsk arbetskraft och anordnad av bäruppköpare inte bör kunna räknas som allemansrätt. Att jag som privatperson vill tjäna mig några kronor är en helt annan sak.

Jag förstår också de jaktlag och markägare som under åren blivit förbannade när busslaster med bärplockare anlänt mitt i jakten. Oftast har dessa personer noll kännedom både vad det gäller allemansrätten och hur vi jagar i Sverige.

Vad jag däremot inte förstår är hur man kan uttrycka sig så förbannat dumt som LRF har gjort i detta fallet. Hur kan man hänvisa till riskerna att bli skjuten. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ut i skogen vid vilken tid som helst på året.

Titta över er motion igen och fokusera på det verkliga problemet, hur man kan undvika att få jakten spolierad av för stora skaror med bärplockare.

Ett bra exempel är att titta på orienterarna – inte lägger de en tävling i skogen utan att först fört en dialog med markägare och jägare.