Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-åkare avstängd för fusk

OS-åkaren och landslagsstjärnan Britta Johansson Norgren, Sollefteå SK, har stängts av från Mittuniversitetet på grund av fusk.

– Jag skäms. Det är pinsamt och jättetråkigt, säger hon.

Britta Johansson Norgren studerar vid Mittuniversitet i Sundsvall och lämnade i höstas in en skriftlig rapport i kursen Idrottspsykologi II. Examinatorn fattade emellertid misstankar och kunde efter en kontroll i Urkund, ett system där man kan kontrollera uppsatser, konstatera att det rörde sig om ett plagiat.

– Det var ett missförstånd mellan mig och läraren, förklarar Johansson Norgren.

Inför disciplinnämnden på universitetet har hon medgett att vissa delar i rapporten varit plagierade, men att hon trodde att det var så uppgiften skulle lösas. Enligt Norgren Johansson ska läraren ha sagt att det inte ska vara så mycket egna åsikter i den löpande texten och hon uppfattade det som att det inte fick vara några egna ord alls i texten. Britta Johansson Norgren poängterade i ett samtal med läraren att hon tyckte att det kändes konstigt, men tror inte att läraren då förstod vad hon menade.

– Det blev konstigt med källorna. Men jag har inte fuskat utan lämnat in det på ett felaktigt sätt.

Disciplinnämnden konstaterar att uppsatsen innehåller plagierad text i en "inte obetydlig omfattning" och att det inte refererats till det huvudsakliga arbetet från vilken texten hämtats. Den källan har heller inte tagits upp i referenslistan. Därmed anser nämnden att Norgren Johanson försökt vilseleda examinatorn vid examinationen och därigenom gjort sig skyldig till en disciplinförseelse.

Beslutet blev att stänga av Britta Johansson Norgren i sex veckor. Det trädde i kraft den 20 december och gäller till och med den 31 januari.