Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-åkare avstängd för fusk

OS-åkaren och landslagsstjärnan Britta Johansson Norgren, Sollefteå SK, har stängts av från Mittuniversitetet på grund av fusk.

– Jag skäms. Det är pinsamt och jättetråkigt, säger hon.

Annons

Britta Johansson Norgren studerar vid Mittuniversitet i Sundsvall och lämnade i höstas in en skriftlig rapport i kursen Idrottspsykologi II. Examinatorn fattade emellertid misstankar och kunde efter en kontroll i Urkund, ett system där man kan kontrollera uppsatser, konstatera att det rörde sig om ett plagiat.

– Det var ett missförstånd mellan mig och läraren, förklarar Johansson Norgren.

Inför disciplinnämnden på universitetet har hon medgett att vissa delar i rapporten varit plagierade, men att hon trodde att det var så uppgiften skulle lösas. Enligt Norgren Johansson ska läraren ha sagt att det inte ska vara så mycket egna åsikter i den löpande texten och hon uppfattade det som att det inte fick vara några egna ord alls i texten. Britta Johansson Norgren poängterade i ett samtal med läraren att hon tyckte att det kändes konstigt, men tror inte att läraren då förstod vad hon menade.

– Det blev konstigt med källorna. Men jag har inte fuskat utan lämnat in det på ett felaktigt sätt.

Disciplinnämnden konstaterar att uppsatsen innehåller plagierad text i en "inte obetydlig omfattning" och att det inte refererats till det huvudsakliga arbetet från vilken texten hämtats. Den källan har heller inte tagits upp i referenslistan. Därmed anser nämnden att Norgren Johanson försökt vilseleda examinatorn vid examinationen och därigenom gjort sig skyldig till en disciplinförseelse.

Beslutet blev att stänga av Britta Johansson Norgren i sex veckor. Det trädde i kraft den 20 december och gäller till och med den 31 januari.