Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS – från A till Ö

I fredag invigdes vinter-OS i Sotji. Håll ångan uppe med 100 procent Östersunds OS-guide från A till Ö.

Annons

Vem är äldst i den svenska truppen? Hur många medaljer blev det för Sverige senast vid OS i Vancouver 2010? Och vilken östersundare har en historisk guldmedalj där hemma?

Avstamp. OS inleds på fredag, 7 februari, med invigningen och spelen avslutas drygt två veckor senare, söndag 23 februari med bland annat femmilen på längdskidor och herrarnas ishockeyfinal.

Björndalen. Den 40-årige skidskytten från Norge, Ole Einar Björndalen, har chansen att nå landsmannen och längdskidåkaren Björn Dählies rekord på totalt åtta guldmedaljer i vinter-OS. Björndalen som visat fin form inför OS har sedan tidigare sex guldmedaljer.

Celeber lista. 24 olympier har deltagit i sju eller fler olympiska spel. På denna lista finns tre svenskar; Ragnar Skanåker (skytte), Kerstin Palm (fäktning) och Jörgen Persson (bordtennis) som alla gjort sju OS.

Delad sjua. Där landade Sverige i medaljligan vid det senaste OS:et i Vancouver. Sverige knep fem guld, två silver och fyra brons.

Eld. Den olympiska elden symboliserar strävan efter perfektion, kampen för seger, fred och vänskap.

Fisht Olympic Stadium. Nybyggd arena med kapacitet för 40 000 åskådare där öppnings- och avslutningsceremonierna ska hållas. Namnet Fisht kommer från en bergstopp i närheten av staden.

Gammal man. Eller ja allt är väl relativt, men ishockeyspelaren Daniel Alfredsson är äldst i den svenska OS-truppen. Alfredsson är född 1972 och gör sitt fjärde OS.

Historisk guldmedalj. Anna Olsson (då Dahlberg) blev länets första olympiska guldmedaljös. Hon vann sprintstafetten 2006 i Turin tillsammans med Lina Andersson. Bara några dagar senare tog även skidskytten Anna Carin Zidek (då Olofsson) guld i masstarten.

Isbjörn. Hare, Leopard. Spelens tre maskotar som har röstats fram av det ryska folket.

Johan Olsson. Tog Sveriges senaste vinter-OS-medalj när han blev trea på 50 kilometer masstart i Vancouver. Vann gjorde Petter Northug. Johan som gör sitt sista OS har haft skadebekymmer och formen är väldigt osäker.

Kalla. Charlotte i förnamn är en av Sveriges allra största medaljhopp. Konkurrensen är tuff, men hon har flera bra chanser.

London. Det är den stad som arrangerat OS (sommar) flest gånger. Den senaste och tredje i ordningen var 2012. På vintersidan är det tre orter som arrangerat spelen vid två tillfällen; Innsbruck, St Mortiz och Lake Placid.

Målsättning. Målet för den svenska truppen är tio medaljer. "Resultaten och statistiken visar att Sotji-truppen på pappret är likvärdig Vancouvertruppen vid motsvarande tid innan OS. Mot den bakgrunden siktar vi på minst tio medaljer i Sotji", säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, på SOK:s hemsida.

Nummer 21. Peter Forsberg var fanbärare senast i Vancouver. Vem som bär fanan på fredag var inte klart när denna tidning gick i tryck.

Olympiska mottot. Uttrycket "Citius – Altius – Fortius" är latin och betyder "Snabbare – Högre – Starkare" och myntades 7 mars 1891 av en munk som hette Henri Didon under en prisutdelning i en skola utanför Paris. Orden ska uppmuntra deltagarna i de olympiska spelen att göra sitt absolut bästa under tävlingarna och se det som en seger i sig.

Pyeong Chang. I Sydkorea. Tar över stafettpinnen av Sotji och arrangerar vinter-OS 2018.

Qvalité. Det finns bestämmelser på hur medaljerna ska vara. De måste vara minst 60 millimeter i diameter och minst tre millimeter tjocka. Ettans och tvåans medaljer måste vara av silver och ettans medalj måste vara förgylld med minst 6 gram äkta guld.

Ringarna. De olympiska ringarna är fem till antalet och består av färgerna; röd, svart, blå, grön och gul.

Sotji. Är en stad i Krasnodar kraj i södra Ryssland, vid Svarta havet intill västra Kaukasus. I centralorten uppnår folkmängden till ungefär 370 000 invånare.

Tidskillnad. Sotji ligger tre timmar före oss.

Utan svenska deltagare. I de här sporterna har inte Sverige några deltagare; Nordisk kombination, Backhoppning, Bob/Rodel/Skeleton.

Vancouver. Här avgjordes vinter OS senast. Hemmanationen Kanada blev bästa nation med bland annat 14 guld. Det är det största antalet guld en hemmanation tagit sedan Norge tog 13 i Lillehammer 1994.

Winter Paralympic Games. Avgörs även det i Sotji 7–16 mars.

X-Games. Åre-åkaren Henrik Harlaut visade fin OS-form när han försvarade sin titel i Big Air i X-Games. På OS är det dock slopestyle som gäller för Harlaut.

Yta. Spelen kommer att avgöras på elva arenor och anläggningar som delats in i två områden; kust- och bergsområdet.

Zzzzzz. Du glömmer väl inte att sova. Ska du orka ett helt OS gäller det att du vilar när tillfälle finns.

Åtta nya grenar och tolv nya medaljevent. Mixedstafett i skidskytte, Slopestyle på snowboard (damer/herrar), Slopestyle på skidor (damer/herrar), Parallellslalom på snowboard (damer/herrar), Halfpipe på skidor (damer/herrar), Backhoppning för damer, Lagtävling i rodel och Lagtävling i konståkning är nya grenar till Sotji-tävlingarna.

Ät rätt. Drygt två veckor i tv-soffan med fel mat känns inte som någon höjdare. Glöm allt vad chips, öl, dricka och godis heter och välj nyttigare snacks.

Östersundare. Den svenska truppen består av 106 aktiva och det finns flera Östersundsbor att hålla utkik efter. Flest representanter finns det bland längdskidåkarna. Totalt med ledare består den svenska truppen av 232 personer.

(Källa: sok.se, boken "Från Haldo till Anna Carin", Wikipedia)

Den här artikeln kommer från 100 procent Östersund.