Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-medaljer är nästa mål

En lyckad svensk världscupsäsong är över och nu blickar Staffan Eklund mot ­nästa stora mål – OS i Vancouver.

– Nu är vi lite småfavoriter till att åka till OS och hämta medaljer, säger Eklund.

Sverige har haft sin mest lyckade skidskyttesäsong någonsin. Det blev 21 pallplatser och fyra topp tio-placeringar i den totala världscupen, där Helena Jonsson vann, Carl Johan Bergman slutade åtta, Björn Ferry nia och Anna Carin Olofsson-Zidek tia.

– Jag ser framgångarna under året som någon slags kvittens på att vi har ett jättebra lag, sedan ger det jättebra motivation inför nästa säsong, säger Staffan Eklund.

I mitten av februari nästa år åker landslaget till Vancouver för att upprepa succén.

– Jag tror att det är bra att vi redan nu får känna på trycket att vara lite småfavoriter till att åka till OS och hämta medaljer, det måste vi lära oss för det är vi inte riktigt vana vid. Men det är ju bättre att vi är det nu än att trycket kommer en vecka före OS.

glädjeämne har naturligtvis varit Helena Jonsson, men även på herrsidan tycker förbundskaptenen att det ser lovande ut. I söndagens masstart blev Björn Ferry bäste svensk, som elfte man. Carl Johan Bergman slutade på 14:e plats.

– Jag tycker inte riktigt att Björn är tillbaka i gammalt slag sedan han fick den här sjukdomen i anslutning till VM. Men vi har två herrar som tillhör världseliten, egentligen är Mattias Nilsson där också, och jag ser jättemycket fram emot nästa säsong. Jag hoppas att vi kan åka till OS med ett friskt manskap och verkligen kriga om medaljerna där, säger Eklund.

Simon Eder vann masstartsloppet före Dominik Landertinger. Norrmannen Ole Einar Björndalen, redan klar segrare i den totala världscupen, jagade Landertinger men fick nöja sig med tredjeplatsen.