Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-stjärnorna var alla med i folkdanslaget

Nyligen tog längdskidåkarna Ida Ingemarsdotter och Lars Nelson stafettguld i OS i Sotji. De är bara två av alla härjedalska idrottsstjärnor som har varit med i Svegs ungdomsdansare – Sveriges kanske mest kändistäta folkdanslag.

Att OS-medaljören Lars Nelson spelar fiol är numera känt i hela Sverige. Inte minst sedan Radiosportens Dag Malmqvist och Torgny Mogren gjorde en hyllningsvisa till längdherrarna efter deras stafettguld i Sotji.

Till melodin av "Vi äro musikanter" sjunger kommentatorerna om Nelson:

"Jag kan spela fio-lio-lio-lin, jag kan åka skidor som ett svin."

I sin ungdom spelade Lars Nelson fiol för Svegs ungdomsdansare, ett folkdanslag som Ida Ingemarsdotter var med i. Ida Ingemarsdotter som – precis som Nelson – var med om att ta stafettguld till Sverige i Sotjis längdskidspår (damerna var de första att få en hyllningsvisa).

Men det slutar inte där.

Även andra framgångsrika idrottsstjärnor har passerat revy genom åren i folkdanslaget. Som curlingdamerna Margaretha Sigfridsson och Maria Prytz som just nu kämpar om medaljer i Sotji.

Eller Anna Carin Zidek (tidigare Olofsson) som bland annat tog ett OS-guld i skidskytte i Turin 2006.

För att inte tala om Anna Le Moine som var med i Anette Norbergs lag som tog guld i både Turin och Vancouver 2010.

Ulrika Bergman var ofta reserv i lag Norberg och hon har dansat med folkdanslaget, vilket också gäller för Margaretha Lindahl (Dryburgh) som var reserv i OS-laget som tog brons i Nagano 1998.

Som grädde på moset var det Ewa Mäkitalo – mamma till Ida Ingemarsdotter – som tränade dansgruppen, något som Tidningen Härjedalen rapporterat om.

"Vi jobbade inte med folkdans på det vanliga sättet, det vill säga att kopiera, utan vi gjorde våra egna varianter samt många helt nya koreografier. Ett sätt att få ungdomar att upptäcka den folkliga musiken", skriver Ewa Mäkitalo i ett mejl till ÖP.

Inte bara idrottskändisar har varit med i folkdanslaget. Erik Ekstrand, känd från radarparet "Erik och Mackan" i TV6 dansade där, samt hans bror Ola som numera turnerar världen runt med sitt punkband Massgrav.

Jon Söder är född 1976, kommer från Sveg, och var själv med i Svegs ungdomsdansare, precis som sin bror Emil som numera arbetar som musikal/showartist.

Under studietiden i Linköping var Jon med och startade upp Linköpings folkmusikfestival. Numera bor han i Östersund och jobbar med ensamkommande flyktingbarn i kommunen.

Jon dansade tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Maria Prytz och Erik Ekstrand och han minns att Lars Nelson ibland var med och spelade fiol.

Han funderar över hur det kan komma sig att så många namnkunniga personer varit med i folkdanslaget.

– Dansen gav nog ändå självförtroende. Vi fick feedback och fick höra att vi var duktiga, säger han.

– Vi satte plant på somrarna och samlade in pengar på andra sätt, vi fick vara med och ordna saker. Det fanns en känsla av att man kan fixa saker. Och vi fick uppträda mycket på scen, bland annat på Paralympics i Lillehammer 1994 och olika festivaler.

Dansgruppen reste till – och uppträdde i – USA, Kina/Hong Kong, Tyskland, Ungern och Belgien och samtliga nordiska grannländer.

Jon berättar också att den prisade norska folkmusiksångerskan och fiolspelaren Gunhild Tömmerås under en period sjöng i danslaget, och att Greger Brändström spelade fiol där.

– Ett tag var det 80 till 100 ungdomar som höll på med dans, och med tanke på att det bor ungefär 3 000 personer i Sveg totalt var det ju väldigt mycket, säger Jon Söder.

– Och när jag gick i högstadiet var curling jättestort. Hälften av alla i min klass började med curling. Folk hakade på när någon tog initiativ, det var inte så mycket jante.