Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-succén skapar ökat intresse för curlingen

OS är över för denna gång och för våra svenskar innebar spelen succé och många medaljer. Men vad gör framgång och stora sportarrangemang som OS för en liten sport som curling?

Det är fredag eftermiddag, men curlinghallen ekar inte tom för det. I en soffa sitter ett gäng grabbar och tittar på herrarnas OS-semifinal i hockey mellan Sverige och Finland. Men det är bara i väntan på något viktigare, nämligen herrarnas curlingfinal. Trots att inte Sverige är med står den högst upp på önskelistan.

Från ishallen hörs rop. Det är Emma Sjödin och Tova Sundberg som övar taktik. De spelar båda i Östersund CK:s lag Powel och går första året på den nya curlingutbildningen på Jämtlands gymnasium.

– Man märker att intresset för sporten blir större när det är OS. I går när vi hade öppet hus var banorna fulla, säger Emma.

– Ja, folk vill verkligen lära sig, säger Tova.

De är två tjejer med tydliga visioner.

– Jag vill vinna junior-SM- guld, sen vara med i VM, EM och OS, säger Emma.

– Junior-VM känns som ett hyfsat realistiskt mål, men visst har man en OS-dröm. Jag skulle vilja försörja mig på curlingen, vilket inte är möjligt som tjej i dag. Men det hoppas jag verkligen ändras, säger Tova.

Flemming Patz, ordförande i Östersunds CK, märker också stora skillnader.

– Vi upplever en stor skillnad på intresset genom förfrågningar och efter OS har det alltid varit uppsving. Men problemet är att vi stänger ishallen mellan april och september. Det är ett generellt problem för många vintersporter eftersom vinter-OS ligger så sent på säsongen. Många som ser sporterna på tv och vill prova, frågar om dem. Men sedan har de glömt bort det till hösten igen.

Detta ska Östersunds CK försöka ändra på genom att bli bättre på att samla ihop kontaktuppgifter till dem som är intresserade och sedan höra av sig igen inför hösten, säger Flemming.

Hur stort är curling?

– I Sverige finns mellan 4 500 och 5 000 utövare, vilket inte är så jättemycket. Vår klubb här har mellan 140 och 150 medlemmar.

Har de tillkommit några efter OS i Sotji?

– Vi har ett universitetsgäng på cirka tio personer som nyligen blev medlemmar. De brukade boka tider, men det blev väl för dyrt till slut. Är man medlem får man ju spela hur mycket som helst.

Arbetet med att värva medlemmar är konstant, även om det blir mer kring stora idrottsevenemang.

– Vi har bra med aktiva ungdomar och seniorer, men segmentet mitt emellan är underrepresenterat. Vi håller på och tittar på vad vi kan göra åt det, men en grej är att vi har startat en företagscurlingsserie, säger Flemming.

Hur viktigt är OS för er förening?

– Otroligt viktigt. Curling är en sport som är svår att förstå, så det är en jättebra tv-sport eftersom man hör kommentatorerna. Jag brukar få många frågor efter matcher, vilket är roligt. Det är jätteviktigt att det surras runt sporten.

Vad tror du om curlingens framtid i Östersund?

– Det finns en curlingkultur och 100 medlemmar till borde vi kunna få fram-över. Det tråkiga är att det är svårt att få till det ekonomiskt. Man kan ju fråga sig hur länge det går att driva ideellt, men vi tar ett år i taget.

Artikeln kommer från 100% Östersund.