Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäker framtid för högstadieskolan i Rätan

Rätansborna får bereda sig på en hård kamp för att rädda sin högstadieskola. Antalet elever i årskurserna 7–9 mer än halveras fram till läsåret 20012/13. En minskning från dagens 42 elever till endast 20.

Som ÖP nyligen berättade blir antalet elever i de kommunala högstadieskolorna i länet allt färre fram till läsåret 2012/13.

Enligt den kartläggning som publicerades för ett par veckor sedan är det bara Gäddede som har färre högstadieelever än Rätan det läsåret.

Först läsåret 2013/14 ökar elevantalet igen. Då från 20 till 26.

Totalt kommer elevantalet i årskurserna 7–9 vid kommunens tre högstadieskolor i Svenstavik. Myrviken och Rätan att minska med nästan en tredjedel, drygt 90 elever, fram till hösten 2012.

Eftersom skolpolitikerna i Berg nu efter ett mycket turbulent år valt att rädda byskolorna blir nu i stället en diskussion om högstadieskolorna oundviklig.

Det är också ett förslag som väckts både från lärarnas egna fackliga organisationer och från socialdemokraterna.

Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) medgav också efter onsdagens skolbeslut att en utredning om högstadieskolorna nu blir nödvändig.

– Det blir svårt att behålla tre högstadieskolor när elevunderlaget minskar kraftigt de närmaste åren. Därför är nog en diskussion om Rätans högstadium, som är det minsta, att räkna med, säger han.

Han tror också att en ny diskussion om nedläggning av byskolor kan komma tidigare än den frist som nu utsatts till 2012.