Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för högstadieskolan i Rätan

Rätansborna får bereda sig på en hård kamp för att rädda sin högstadieskola. Antalet elever i årskurserna
7-9 mer än halveras fram till läsåret 20012/13. En minskning från dagens 42 elever till endast 20.

Annons

Som ÖP nyligen berättade blir antalet elever i de kommunala högstadieskolorna i länet allt färre fram till läsåret 2012/13.
Enligt den kartläggning som publicerades för ett par veckor sedan är det bara Gäddede som har färre högstadieelever än Rätan det läsåret.
Redan nu till hösten blir det 11 färre högstadieelever i Rätan och minskningen fortsätter sedan successivt.
Först läsåret 2013/14 ökar elevantalet igen. Då från 20 till 26.
Totalt kommer elevantalet i årskurserna 7-9 vid kommunens tre högstadieskolor i Svenstavik. Myrviken och Rätan att minska med nästan en tredjedel, drygt 90 elever, fram till hösten 2012.
Eftersom skolpolitikerna i Berg nu efter ett mycket turbulent år valt att rädda byskolorna blir nu i stället en diskussion om högstadieskolorna oundviklig.
Det är också ett förslag som väckts både från lärarnas egna fackliga organisationer och från socialdemokraterna.
Båda anser at t det är bättre att utreda högstadieskolornas framtid än att tvinga yngre elever att åka långa sträckor om byskolorna skulle läggas ned.
Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) medgav också efter onsdagens skolbeslut att en utredning om högstadieskolorna nu blir nödvändig.
På den punkten får han i dag fullt stöd av stf skolchefen K G Jirdén vid Bergs centrala skolförvaltning.
- Det blir svårt att behålla tre högstadieskolor när elevunderlaget minskar kraftigt de närmaste åren. Därför är nog en diskussion om Rätans högstadium, som är det minsta, att räkna med, säger han.
Han tror också att en ny diskussion om nedläggning av byskolor kan komma tidigare än den frist som nu utsatts till 2012.
- De besparingar som i år görs på bland annat läromedel och vidareutbildning är engångsåtgärder. Därför kommer ännu mer pengar att behövas till den pedagogiska verksamheten redan 2010. Att inte lägga ned skolor nu är bara att skjuta problemet framåt, anser
K G Jirdén.
Bengteric Gerhardsson