Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäker framtid för Värmestugan

Pingstkyrkan hävdar att det behövs 700 000 kronor per år, för att driva Värmestugan i Östersund på ett bra sätt. Men bidraget som föreslås är på 400 000 kronor.

I dag tar politikerna beslutet – och ÖP har besökt Värmestugan.

En av dem som besöker lokalen på Artillerigatan nästan varje dag är John Nilsson. Han har precis blivit serverad en tallrik varm risgrynsgröt, med blåbärssylt och mjölk, och tycker att Pingstkyrkan borde kunna få den bidragssumma som man har begärt från kommunen.

– Det kostar ju inte så mycket, säger han.

Snett mitt emot vid bordet sitter Micke, som har valt kanel och socker i stället för sylt till gröten. Micke brukar komma ungefär tre gånger i veckan.

– Jag tar en kopp kaffe och en smörgås och surrar.

– Jag hoppas att de får det bidrag de vill ha. Förut när värmestugan var där nere vid Frösöbron, då låg det inte lika centralt. Nu har det blivit ett bredare klientel, fler människor och olika sorters människor, säger Micke.

Mariana Sterner är en av alla volontärer.

– Det är olyckligt att det ska handla om pengar, men det är ju ofta så. Nu har vi något bra som byggts upp, det här med pengarna skapar en osäkerhet, säger hon och berättar om vilka besökarna är.

– Det är inte bara missbrukare som kommer hit. Det är socionomstudenter som gör praktik, en del som gör sin samhällstjänst här, utlänningar...

Socionompraktikanten Elin-Amanda Brantmo fyller i.

– Det är både kvinnor och män, och i olika åldrar.

Förutom volontärer har Värmestugan två löneanställda. Det är Barbro Lundkvist, anställd av Pingstkyrkan, och Allan Öhvall, anställd av Svenska kyrkan.

– Det här är en mötesplats, säger Allan Öhvall.

– Själv gillar jag att gå på biblioteket, men där ska man ju helst inte prata. Och på ett vanligt kafé uppfattas man kanske som konstig om man börjar prata med folk vid andra bord.

Han ser att det nya, centrala läget, har gjort lokalen mer välbesökt.

– Vi har ungefär dubbelt så många besökare som den gamla Värmestugan, och där var de tre anställda, säger han.

En av de mest upprörda rösterna i frågan tillhör volontären Gun.

– Jag tycker att det är ett varmt och gott ställe. Jag tycker att man ska satsa mer på levande människor än arenor och öde torg. Jag tycker att det är ett minimum att ha ett sådant här ställe för människor i marginalen.

Besökaren Micke, med kanelgröten, håller med.

– Man ska inte bara satsa på glamour.

--------------------------------

Värmestugan etablerades 2008

Det är en mötesplats, och ett sätt att hjälpa missbrukare och andra utsatta människor, bland annat med möjlighet att fika, duscha och tvätta kläder.

Från oktober 2010 till oktober 2012 drevs stugan av A-lagets allservice. Sedan direktupphandlade Östersunds kommun driften och Pingstkyrkan fick uppdraget. Då flyttade verksamheten från Köpmangatan till Artillerigatan. I februari 2013 öppnade den nya Värmestugan. Den är öppen måndag till fredag, 9–15.