Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert läge för Oduya

New Jersey- backen Johnny Oduya landade i Schweiz i går förmiddag. Han kom till ett svenskt lag i skadeturbulens och sportsligt tvångsläge.
– Jag är här och redo att spela, händer det något som gör att de måste ta andra beslut så får det bli så.

Efter flera dagar av kyla och regn demonstrerade Bern 1 maj upp en betydligt behagligare sida.

Solen sken, det var varmt och uteserveringarna fulla med folk.

Tre Kronors spelare och ledare kunde inte ha fått en mycket bättre ledig dag.

Den 27-årige backen kunde tro att han kommit till en idyll.

Men solskenet bedrog.

Han kom till ett svenskt lag med bekymmer, framför allt på skadefronten. Johnny Oduya är inte anmäld ännu, och förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson behöver inte göra det förrän två timmar före matchen mot Schweiz på söndag. Den tiden behövs med tanke på skadeläget, även om det såg ut att ha ljusnat något i går. Är Stefan Liv okej på söndag blir Oduya den siste spelaren som går in i truppen.

kan Kristian Huselius sena kvittering mot Ryssland på valborgsmässoafton, som gav en poäng efter förlängningsförlust med 5–6, visa sig bli extremt viktig.

Med Lettlands överraskande straffseger över hemmanationen Schweiz är jakten på kvartsfinalplatser rena getingboet. Tre Kronor måste vinna över Schweiz i morgon för att kunna nå kvartsfinal av egen kraft.

– Det är mer eller mindre vinna eller försvinna. Det är kul. Det är såna matcher man vill spela, så det är perfekt att komma in i hetluften på en gång, säger Oduya.

att komma till ishockey-VM efter förlusten i den sjunde och avgörande matchen mot Carolina i Stanley cup-slutspelet.

– Nej, jag kände på en gång att jag ville spela. Det kanske har att göra med att avslutningen blev lite snöplig. Det kändes som jag inte var riktigt klar, så det var perfekt att komma hit. Jag är hel och frisk också, förra året hade jag problem med min höft.

Tuffe och defensivt skicklige Oduya blir en förstärkning för ett Tre Kronor som haft defensiva bekymmer och släppt in elva mål de två senaste matcherna.

– Jag vet inte hur stor skillnad det gör med en spelare, men självklart så vill jag spela bra försvarsspel. Vad jag har sett av truppen så är det bra och erfarna backar. Självklart vill man släppa in färre mål, men det viktigaste är att vinna matcherna. Om det blir 6–5 eller 2–1 spelar ingen roll, säger han.

I Sverige var han en av elitseriens mest utvisade spelare, men hade den gångna säsongen bara 30 utvisningsminuter på 82 matcher i New Jersey. Han fick frågan om han blivit snäll.

– Nej, det hoppas jag väl inte. Det vore tråkigt. Jag försöker väl fila bort de onödiga grejerna. Samtidigt vill jag fortfarande vara en fysisk spelare, ta mycket stryk och vara mentalt tuff.

Det sistnämnda är något som verkligen behövs på söndag.