Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert läge i Bräcke

Centerpartiet har gjort ett enormt framgångsval i Bräcke och ökar från 15 till 26 procent i kommunvalet. Samtidigt gör Socialdemokraterna sitt största valfiasko i kommunens historia och stördyker ned från 53 till 37 procent.

Valresultatet har skakat om kommunens maktbalans och innebär att Bräcke kan stå inför ett historiskt ledarskapsskifte om Centerpartiet lyckas sy ihop en koalition.

Men vem som blir Centerpartiets gruppledare i kommunen och därmed partiets kandidat till Kommunstyrelsens ordförande eller Oppositionsråd är ännu osäkert. Praxis i partiet är att resultatet från personvalet är avgörande, vilket sedan ska bekräftas genom ett medlemsmöte. I kommunen har Centerpartiet två starka namn som därmed kan utmana Yngve Hamberg om ledarskapet; Ingrid Kjelsson och Theresa Flatmo.

Samtidigt kan ledarsidan avslöja att det ryktas om att Socialdemokraterna försöker få till en ohelig allians med Moderaterna och därmed säkra en fortsatt Draxtenokrati i kommunen. Något som borde väcka irritation inom Vänsterpartiet och som skulle göra Landsbygdens framtid i Bräcke maktlösa.

Förra veckan avslöjade ledarsidan resultatet av kommunens skandalavtal med Folkets hus. Bräcke kommun har köpt in tjänster från Folkets hus för över tio miljoner kronor. En saftig summa från skattebetalarna vilket väcker misstankar om förtäckta bidrag till Folkets hus verksamhet. Alternativt handlar det om vårdslös kontraktskrivning.

Theresa Flatmo har drivit frågan stenhårt i sin personvalskampanj om en oberoende utredning. Oavsett vem som tar över ledargarnityret i Bräcke kommun så gör alla inblandade parter klokt i att lyssna på hennes krav.