Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert läge pressar kronan

Dåligt för Sverige, anser ekonomerna. Kronan faller också som en reaktion på den preliminära valutgången. "Det här är en ytterligare uppgradering av osäkerheten", säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.(TT)

Den svenska kronan försvagades redan i fredags inför valet och har under en tid tappat som en konsekvens av den politiska regeringsröran.

– Utlänningarna sålde kronor i fredags. Man ville inte sitta med den sortens risk i portföljerna, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Och när handeln öppnade i Asien klockan 21 svensk tid på söndagskvällen försvagades kronan med 2-3 ören ytterligare mot euron och dollarn, även om det inte var någon större dramatik, berättar Winsth som varit i kontakt med valutahandlarna i Singapore.

Långa förhandlingar väntas

På Stockholmsbörsen och räntemarknaden tror hon på mindre reaktioner när finanshusen vaknar på måndagen.

Att det skulle bli ett osäkert läge i regeringsfrågan var redan prissatt på finansmarknaderna. Och allt pekar nu på att det blir så.

– Det ser onekligen ut som om det blir svårt att få till det, säger Winsth.

Regeringsförhandlingarna kan bli svåra och lär dra ut på tiden.

– Det kommer att bli skakigt bara att få till budgeten, fortsätter hon.

Robert Bergqvist håller med.

– Kan bli en tung måndagsmorgon för Löfven att vakna upp till, säger han.

Han, precis som Annika Winsth, har svårt att med någon större säkerhet uttala sig om hur en kommande regering kommer att se ut, om prognoserna står sig som slutresultat.

Svag regering

– Men huvudscenariot är att S och MP bildar regering, säger Bergqvist.

Och att V stödjer en rödgrön budget.

– Men det betyder också att vi får en väldigt svag minoritetsregering, säger Bergqvist.

Och en svag regering kommer att ge mycket låsningar där mer långsiktiga, nödvändiga politiska beslut blir svåra att ta, resonerar Annika Winsth.

– Det blir mindre politik, säger hon.