Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert vem som tar makten i Åre

Det är osäkert vem som tar makten i Åre kommun. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har 15 mandat vilket är precis lika mycket som Alliansen. Antingen blir Västjämtlands väl vågmästare igen eller så väntas blocköverstigande samarbete.
– Jag tror att vi kan komma överens med Centern, säger Thomas Hägg (S).

Moderaterna och Socialdemokraterna backar. Men Miljöpartiet, Västjämtlands väl och Centern ökar.

– Vi ökade i Åre vilket är roligt, vi fördubblade våra röster där, berättar Mikael Sundman (VV).

På Moderaternas valvaka tidigare under kvällen var stämningen väldigt dyster efter motgången i riksdagsvalet. Leif Nord (M) deppade över Sverigedemokraternas framfart.

– Det är olyckligt att de fått så många röster, sa han.

I Åre kommun lyckades SD ta ett mandat och tar därmed sitt första kliv in i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna har arbetat i opposition under senaste mandatperioden och är väldigt sugna på att ta makten. Men om de kan göra det med detta valresultat är ytterst osäkert. Åre kommun har minskat ner antalet mandat i kommunfullmäktige till 37 mandat. Om man tittar på valresultatet från söndagen ser det ut som att Västjämtlands väl lyckats behålla sina fem mandat. Moderaterna tappar ett mandat till sex mandat men centern behåller sina sju mandat. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tillsammans 15 mandat.

Daniel Danielsson (C) har ju sagt att de inte ska samarbeta med Västjämtlands väl som ju är emot vindkraft i Moskogen vilket inte stämmer med Centerns ståndpunkt. Om han vill ta Thomas Häggs hand och regera med Socialdemokraterna är inget som han vill säga något säkert om.

– Jag stänger inga dörrar men jag tycker det är naturligt att samarbeta med Moderaterna och de andra Allianspartierna, sa Daniel Danielsson ( C) som var mycket nöjd över valresultatet.

Västjämtlands väl vill inte säga något om vem de kan tänka sig arbeta med.

– Det har jag ingen aning om , det får vi stta oss ner och analysera först, säger Mikael Sundman.