Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oscar Hamrin, Frösön, 92 år

Oscar Hamrin, "Bridgekungen på Frösön", somnade in den 8 april i en ålder av 92 år.

Oscar föddes 1922 på Persudden i Lugnvik, som yngste son av fyra syskon. Pappan var skinnhandlare men avled så tidigt som 1926. Hans mamma Anna försörjde familjen med diverse arbeten i olika hem som matlagning och servering vid olika fester och tillställningar. Hon städade och tvättade också i många finare familjer.

Oscar fick tidigt hjälpa till med försörjningen genom att vara lilldräng åt flera familjer i närområdet. Han rensade bland annat ogräs och högg ved. Oscar gick sexårig folkskola och därefter fick han arbeta som springgrabb på Standardmagasinet tack vare skollärare Lundin, som kände ägarna. I arbetet där ingick att skura golv och putsa alla speglar och även fylla i piller i burkar, så kallad homeopatisk medicin. Oscar avancerade till försäljare och senare ägare av butiken. Han var en omtyckt och skicklig försäljare men efter några år sålde han affären till klädkedjan Herr-City. Han fortsatte att arbeta som butikschef även efter ägarbytet ända fram till pensionen. Många var de kvällar då spelsugna vänner samlades efter stängningsdags i Oscars affär och fördrev kvällarna med kortspel.

I ungdomsåren var Oscar en duktig schackspelare. Under sina sjukdomsperioder på 1940-talet, då han vistades på Apelviken för tbc, spelade han schack med många medpatienter trots att alla var sängliggande.

Oscars stora hobby var dock under hela livet bridge. Utöver själva spelandet har han varit en stor eldsjäl som anordnat mängder med både kurser och tävlingar. Han skrev under många år en bridgekrönika i ÖP. Otaliga är de personer som tillbringat en bridgevecka i Storlien under Oscars ledning. Det kom deltagare från hela Sverige och Norden. Han hade också i Östersund en egen bridgeklubb på måndagar och ända fram till sommaren 2012 var han aktiv där. Klubben har nu fått hans namn. Förutom bridge var kortspelet gurka ett favoritspel för Oscar och detta spelade han under många år med vänner, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

1944 gifte sig Oscar med Lugnviksflickan Lovisa Norrman. De fick två döttrar, Gurli och Inger och familjen bosatte sig på Frösön. Under många somrar under 50- och 60-talen vistades familjen på Wiklanders gård i Vike på Rödön, men 1971 köpte Oscar och Lovisa en egen sommarstuga ovanför Sandvikens camping på "annersia". Där renoverade de huset i etapper och de tillbringade många somrar där tillsammans med de fyra barnbarnen.

År 2008 avled Lovisa och Oscar blev änkeman. 2010 köpte ett av barnbarnen sommarstugan.

Oscar var en mycket social person och tyckte om att umgås med människor. Han kunde konsten att berätta och många är vi som hört honom berätta om händelser från Lugnvik, Rödön och Östersund och de speciella personer som han var bekant med där. Han lärde också under de sista åren hemtjänstpersonalen på Frösön att spela Kul. Kortleken var med honom hela livet och så sent som den 5 april spelade en dotter Kul med honom.

Den sista tiden vistades Oscar på Frösö Strands äldreboende. Där fick han god omvårdnad in i det sista.

Barn och barnbarn