Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oscars tog bort Facebook-affischer

Efter kritik har nattklubben Oscars i Östersund tagit bort affischer från sin Facebook-sida. Nu har klubben inlett en dialog med studentkårens genusutskott.

I kväll är det premiär för nyombyggda Oscars, nattklubben som ligger på campusområdet i Östersund. Inför premiären har klubben gjort en affisch, som föreställer en ung, sminkad tjej i halvfigur som blundar.

Affischen fanns i två versioner på klubbens Facebook-sida. På den första såg det ut som att kvinnan hade naken överkropp. Den ändrades sedan till en andra version, där det syntes att hon hade kläder på sig.

Flera studenter reagerade på affischerna – särskilt den första versionen – som man menade var objektifierande och passiviserande, och inte hade särskilt mycket med studenter, nyöppning och pubverksamhet att göra.

Det skrevs kritiska kommentarer på Facebook-sidan som togs bort, och flera personer blev blockerade från sidan.

I går, fredag, tog Oscars bort bilderna från sidan och skrev bland annat följande i en kommentar:

"Vi ville absolut inte att det skulle uppkomma objektifiering på tjejen / kvinnan som var med på affischen, för oss så var det en glamourös dansare som njöt av situationen och det är det vi ville framföra våran nystart efter jul & nyår, att man ska vilja komma till oss, dansa och ha kul.

Vi har alla olika åsikter och det respekterar vi.

Varför vi valde att ta bort kommentarer etc som dök upp och varför vi valde att blockera vissa användare var därför det uppkom personangrepp och kommentarer som inte hade med ämnet att göra.

Nu har vi upphävt blockeringarna på berörda parter och backat ett steg bak."

Studentkårens utskott för genus och intersektionalitet (UGI) har kontaktat Oscars, och nu har de båda parterna inlett en dialog om affischerna.