Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Oseriösa chefer kollar jobbsökande på nätet”

Tillhör du en av alla dem som är medlem i ett socialt nätverk på internet – så som Facebook eller Myspace? Visste du i så fall att det är 17 procents chans att chefen kollar upp dig där – och kanske sållar bort dig – när du söker jobb? - Det är oseriöst och dålig stil av en arbetsgivare i så fall, menar studenter vid Örebro universitet.

Annons

”Facebook kan kosta dig drömjobbet”. ”Chefen kollar dig på webben”. ”Facebook – farligt för karriären”.
Liknande rubriker har varit vanliga efter en stor enkätundersökning som Manpower har gjort. Den visar att många arbetsgivare kollar upp jobbsökande på sociala forum på internet för att få en bild av deras personlighet. Hela 17 procent av cheferna har gjort en sådan research och 25 procent av dessa har sållat bort arbetssökande som de anser olämpliga. Det kan till exempel bero på en avslöjande text eller ett olämpligt foto.

Fem studenter vi träffar på univeristetsbiblioteket i Örebro är alla flitiga användare av Facebook. De är eniga om att bara oseriösa arbetsgivare sållar bort arbetssökande efter att ha använt Facebook som referens.
- Det är helt orättvist om de grundar sin syn där, säger Elias Nestru som läser till civilekonom.
- Tänk om någon kollar hur du ser ut och så får du inte jobbet för det, säger Nicholette Tuza som läser rättsvetenskap.

Faktum är dock att trenden att skaffa information om arbetssökande på internet har växt explosionsartat. Enligt undersökningen är främsta syftet att kolla upp om kandidatens personlighet verkar passa företaget samt att få en bild av om personens livssituation överensstämmer med vad företaget vill.

Studenterna i Örebro menar att det innebär en fara eftersom informationen som ligger på Facebook sällan ger en sann bild.
- Den kan vara väldigt förvrängd. Om det bara ligger festbider där är det klart att de får en felaktig bild. Dessutom brukar de första intrycken sätta sig, menar Lume Mehmeti som läser rättsvetenskap.
Alla fem har i åtanke att det de lägger ut på Facebook kan vara känsligt, men ingen har någon gång reflekterat över att en blivande arbetsgivare kanske går in och kollar upp dem. De menar att Facebook är ett nätverk för vänner och då är det klart att det blir en viss jargong – som kanske kan uppfattas som olämplig inför vissa.
- Jag har en och annan bild på Facebook som kanske kräver sin förklaring, men att en blivande arbetsgivare ska se den har jag inte tänkt på, säger statskunskapstuderande Islam Habib.

Han menar samtidigt att det inte finns någon större anledning att oroa sig. Om man använder sitt sunda förnuft och tänker på vad man lägger ut borde det inte vara någon fara. Dessutom kan man spärra vissa personer från att se vad man publicerar på Facebook.
- Det vore värre om familjen såg vissa saker, säger Elias Nesru.

På Manpower tar man inte referenser genom att kolla upp jobbsökanden via sociala internetforum, men VD:n för Manpower Sverige Peter Lundahl höjer ändå ett varningens finger till de som använder Facebook.
- Det finns en risk att felbedömningar om den arbetssökande görs utifrån uppgifter på Facebook. Det faktum att skillnaden mellan arbets- och privatliv minskar och att många arbetsgivare använder nätverken innebär att kandidaterna måste bli webbsmarta. Det kan vara bra att sålla bland bilder och texter som de publicerar för att man inte ska bli bortgallrad, säger han.

Kalle Lindgren, nyhetsbyrån NA Media