Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oseriösa skogsägare jagas med helikopter

Skogsstyrelsen genomför den här veckan två inventeringar. Skälet att kontrollera om skogsägarna sköter sina åtaganden på rätt sätt. För den markägare som inte rättar sig efter gällande regler väntar åtal och dryga böter.

Det surrade i luften i området söder om Tandsbyn utanför Östersund på måndagen. På samma sätt kommer det att surra i luften söder om Stugun i Ragunda kommun längre fram i veckan. I helikoptern sitter en pilot och två utsända skogskonsulenter från Skogsstyrelsen. Under den här veckan ska de tillsammans kontrollera över 300 kalhyggen. Samtidigt ska de se om markägarna sköter sina åtaganden efter stormen Dagmars härjningar kring nyåret.

– Vi vet att cirka 30 procent av alla hyggena inte är åtgärdade på rätt sätt, säger Peter Newman, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens kontor i Järpen.

En markägare ska senast tre år efter avverkning markberett samt planterat nya plantor på det aktuella området.

Görs inte det är markägaren undermålig enligt lag.

– Detta vet markägaren mycket väl, men trots det är det vissa markägare som inte uppfyller kraven och de markägarna kommer att avslöjas denna vecka och har rättsliga påföljder att vänta, säger Newman.

Detsamma gäller dem som inte skött markerna efter stormen Dagmars härjningar.

Totalt ska tre områden kollas av under veckan, varje område är cirka en kvadratmil stort.

– Vi ser att de flesta skogsägare redan har vidtagit åtgärder för att ta hand om den stormfällda skogen. Det är mycket maskiner plats ute i skogen men så ligger det också en hel del virke i skogen som måste omhändertas, säger Peter Newman.

För den skogsägare som inte kommit till skott än börjar det bli ganska akut. Senast den 15 juli ska all stormfälld skog vara omhändertagen. Ligger virket kvar längre än så är det stor risk för nya angrepp av den fruktade granbarkborren.

– Det är otroligt viktigt att skogsägaren tar det här ansvaret och forslar ut virket. Får vi ut virket undviker vi angrepp på friska granar, slarvar vi kommer det att innebär stora problem, säger Newman med eftertryck.

På de områden där virket fortfarande ligger kvar kommer skogsstyrelsen att kontakta markägaren och påpeka bristerna.

– Efter den 15 juli kommer vi åter för att göra ytterligare kontroller i området. Har markägaren då inte vidtagit några åtgärder kommer vi att ta till hårdhandskarna. I värsta fall väntar åtal med böter som följd, böter i det fallet kommer att motsvara virkesvärdet, klargör Newman.