Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oseriöst att ställa in Vinterfestivalen 2014!

Christer B Jarlås skriver i dag om "vem som helst" och vinterfestivaler, och annat sådant som skulle kunna göra våra liv så mycket roligare mitt i höstmörkret. "Alla kulturutövare i länet måste få en injektion av något positivt snart. De allt mer korkade uttalanden och ogenomförda projekt som våra lokala politiker gödslar kulturdiskussionen med är på alla sätt tröttande."

Till våren 2014 borde det ju vara dags för en Vinterfestival. Den skulle ju äga rum vartannat år. Men alla jag frågar säger att det inte blir någon.

Vinterfestivalen är det enda kulturella som har rymts inom Vinterstadsbegreppet. Om Vinterfestivalen inte blir av våren 2014 är det inte bara synd, det är förbannat synd.

Och på festivalens hemsida står det just att det inte blir någon festival 2014. Man vet inte ens om det någonsin mer blir en Vinterfestival i Östersund.

Den senaste Vinterfestivalen 2012 bjöd på en rad roliga aktiviteter och ljussättningen av staden var minnesvärd. Men Vinterfestivalen gav också stadens föreningar möjlighet till gemensam marknadsföring, något som annars saknas.

Men framför allt innebär det så mycket att en stad har fester och festivaler. Att det görs lite mer än vanligt vartannat år för att göra just Östersund till en så mycket roligare stad att bo i.

Och till en Vinterfestival våren 2014 skulle ju den nya Arenan kunna visas upp i all sin påkostade glans. Men så blir inte fallet.

Att bara ställa in något som var tänkt att bli återkommande känns oseriöst. Och att sumpa möjligheten att visa upp att Vinterstadsbegreppet även kan innehålla lite kultur är faktiskt rätt korkat.

Varumärket Vinterfestivalen borde vara värt att vårda på längre sikt.

En liten tröst är i alla fall att Corazon och Sensus har meddelat att vårens festival "Rundgång Fågelsång" återkommer till våren 2014.

• Östersundsfotografen Hans Månsson visade utställningen "Vattenvärld" på Lars Bolin Gallery 2011 och hos Wikners i Persåsen. Alla de där spännande fotografierna som närgånget skildrade en liten fjällbäck blev en mycket fascinerande utställning.

Det är också en utställning som flyter vidare ut från länet. Förra året visades den på Kulturens hus i Luleå. I veckan kom ett mail om vad som väntar den lilla fjällbäcken nästa år.

Våren 2014 kommer Vattenvärld att flyta långväga. Först till Fjäll- och samemuseet Ajtte i Jokkmokk där den kommer att hänga åtta veckor i samband med vintermarknaden.

Och sedan far utställningen över havet till Reykjavik där den med start den 24 maj kommer att visas på Nordens hus där de under nästa år har just Vatten som tema.

• För övrigt är en tjusig liten konstmapp med Kåre Henrikssons samtliga affischer till Storsjöyran på gång. Som en del i att Storsjöyran 2013 fyller 30 år så kommer alla dessa fantastiska bilder att ges ut i en mycket begränsad upplaga.

Dessa festivalaffischer som aldrig en enda gång har nämnt vilka artister som uppträder är faktiskt en fin liten samling god konst.

Till våren 2014 planeras också en stor utställning med Kåre Henrikssons konst i Östersund på Gamla Färgfabriken. Kåre kommer att ställa ut tillsammans med sin gamle lärare och lärarkollega från Akademin i Trondheim konstprofessorn Jon-Arne Mogstad.

• "Vi satt en kväll på Stora Hotellet / Lasse Winnerbäck kom in genom dörren / Vi bjöd honom på vin / och vi pratade en lång stund / Det var inget särskilt med honom / Han var som vem som helst"

Jo, visst, jag har varit i Linköping och sett röken från Tekniska Verken, sett där elljusspåren leder hem till middagstid och alla andra platser som geografiskt hör hemma i Lars Winnerbäcks sångtexter.

Den "Vem som helst Blues" vars avslutande rader inleder denna krönika är i mitt tycke 2013 års absolut vassaste sång. Och den handlar om alla oss som suttit där på matan och ätit järpar och blivit vem som helst.

Skriverier om konst och kultur handlar ibland lite för ofta om att vara någon annan. Att den som skapar något "ska sticka ut", ska förändra, revolutionera och ställa alla begrepp på huvudet.

Och visst kan man se tjusningen i det. Men vem vet att det kan bli så när det pågår?

Sommaren 1977 var jag på massor av konserter. En blev klassisk i en Thåström-sång. En annan är legendarisk på andra sätt. Bandet som spelade påstås i dag ha förändrat världen och avsatt avtryck i historien som betydde något.

Men Steve och Paul var mest intresserade av vilka tjejer som skulle komma med på efterfesten och att driva med oss. Johnny satt och pratade med flera av oss en stund och Sid var lite överallt och verkade både blyg och övertänd.

Men inte förstod de eller vi att det här var något som man skulle kunna nämna i en krönika 36 år senare. Men 20 minuter inklusive extranummer med Sex Pistols på Club Zebra i Kristinehamn är något unikt i dag. Då var både bandet och konserten lite mer som vem som helst.

• Förra året hade jag en av min tidiga ungdoms största hjältar sittande hemma i vardagsrummet. Han var lite trött och ville inte bli bjuden på annat än den hamburgare vi ätit på O´Leary´s. Han slappade lite i soffan, hälsade på mina barn och min hund.

Han heter Arlo Guthrie och jag upptäckte honom i bibliotekets skivback när jag var tolv. Nu satt denne Woodstock-legendar hemma hos mig som vem som helst.

Så där kan man hålla på med artister, författare, konstnärer och andra. Men det som är viktigt är att alla dessa kulturutövare får chansen att utöva sin kultur på bästa möjliga sätt.

Östersund måste få en plats som stimulerar kulturutövning. En plats där vi alla kan vara vem som helst på allra bästa sätt och en plats där vem som helst kan kliva upp på scenen och förändra och förbättra liv.

Ja, kanske rent av bjuda på något som någon annan kan sitta och skriva om i en krönika om 36 år…

Alla kulturutövare i länet måste få en injektion av något positivt snart. De allt mer korkade uttalanden och ogenomförda projekt som våra lokala politiker gödslar kulturdiskussionen med är på alla sätt tröttande.

Lars Winnerbäck startar på lördag sin höstturné på hemmaplan i Linköping. Det är en turné som inte passerar Östersund utan bara städer med arenor som kan ta emot musik.

Det gör inte heller Melissa Horn på sin omfattande turné som också startar snart, den 23 oktober i Oslo. Den kommer till Trondheim, Gävle, Sundsvall, Umeå och Luleå för där har man konserthus…