Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyggt lodjur i villaområde

Ett oskyggt lodjur har de senaste veckorna tassat runt bland husen i Hede. Vid ett par tillfällen har det även gjort utfall mot människor.

– Det känns lite olustigt. Klart jag blir orolig att det ska angripa barnen då lodjuret vid flera tillfällen varit inne på gården, säger Sofia Karlsson.

Många Hedebor har under den senaste tiden sett lodjuret. Det verkar ha en stadig rutt uppe vid Åsen och tämligen ogenerat gått efter gatorna och runt husen.

– Jag blev minst sagt förvånad när jag såg det efter gatan mitt i villaområdet. Jag var utanför huset när det spatserade förbi, berättar Ernst Westlund.

Han tog upp sin telefon för att ta en bild.

– Men när jag flyttade mig gjorde lodjuret ett rejält utfall mot mig och fräste till. Dessbättre vände det och gick vidare.

De flesta som varit i kontakt med lodjuret upplever dock att det verkar vara totalt oskyggt och inte bry sig om människor.

– Vi var ett helt gäng som stod och tittade på det. Trots att det endast var några meter ifrån oss brydde det sig inte, säger en person.

Hemma hos Sofia Karlsson gick det in ladugården.

– Det var barnen som upptäckte det. De kom in och berättade att det var ett konstigt djur därinne. Då såg jag till att barnen kom in i huset snabbt, säger Sofia Karlsson.

– Visserligen har det hittills inte visat någon aggressivitet, men man vet aldrig vad som kan hända. Det är trots allt ett vilt djur.

– Nä, lodjuret bör bort härifrån. Det är bäst för både djuret och alla andra.

En kvinna berättar att hon såg det utanför köksfönstret.

– Jag öppnade fönstret och tänkte det skulle springa iväg när jag det skulle gå därifrån. Men i stället sprang lodjuret mot mig och var nära att hoppa in genom fönstret.

– Som tur vad hann jag stänga, men visst hann jag bli rädd. Nej, det är inte roligt att ha ett sådant här djur runt knutarna, säger hon.

Johan Nyqvist, rovdjurförvaltare vid länsstyrelsen, har fått flera telefonsamtal från oroliga Hedebor.

– Jag kan förstå att människor tycker att det är märkligt beteende av lodjuret. Men enligt den informationen jag fått är det inte farligt och det har heller inte angripit tamboskap som finns i området.

Enligt honom kommer länsstyrelsen inte agera vidare utan avvaktar.

– Ställer det till allvarlig ekonomisk skada kan vi fatta beslut om skyddsjakt. När det gäller fara för människor är det polisen som tar ett sådant beslut, säger Johan Nyqvist.

– Om det visar sig vara aggressivt och närgånget bör polisen kontaktas.

Polisen har hittills inte fattas något beslut i frågan.

Läs mer:

Oskyggt lodjur ska skjutas

Har du sett älgarna på Frösön