Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oslo Grand Prix hotar Jämtlands Stora Pris

Oslo Grand Prix och Copenhagen Cup byter plats i kalendern – därmed får Jämtland Stora Pris ännu hårdare konkurrens.

– Framför allt är det vårt stora kallblodslopp som drabbas ... jag tycker inte att någon gynnas av det här, säger Östersundstravets vd Jan Quicklund.

Under 19 år har Östersundstravets V75-dag med Jämtlands Stora Pris i spetsen fått slåss med Copenhagen Cup om de bästa hästarna.

Men nu blir konkurrensen alltså ännu tuffare. Oslo Grand Prix, som alltid körts två veckor innan Elitloppet växlar nu plats med storloppet i Köpenhamn och tar därmed Östersunds väletablerade helg.

– För Jämtlands Stora Pris innebär det nog ingen större skillnad, men när det gäller kallblodsloppet Sven O Perssons Minne får det konsekvenser.

– Vi är vana att alltid få de flesta av de bästa kallbloden till det loppet, nu blir det nog svårt.

Oslo kör ett lopp med 200 000 norska kronor i förstapris och det jobbar nu Östersundstravet med att försöka matcha. I fjol var förstapriset i Sven O Perssons Minne 150 000 svenska kronor.

– Vi vill och kan definitivt matcha kallblodsloppet i Norge men förutsättningen för det måste vara att Svensk Travsport kompenserar oss motsvarande prisskillnad. Jag tror i alla fall att det kan få ägarna till de bästa svenska hästarna att tveka ... men norrmännen väljer knappast att åka till Östersund, säger Quicklund.

Anledningarna till att Oslo valt att flytta sin helg är förstås flera, men en sticker lite i ögonen på Quicklund:

– Ja, ett argument är att de "haft sån otur med vädret" de senaste åren och det är väl inget vidare argument.

Vad har ni, eller svensk travsport, för möjlighet att vara med och påverka i en sån här fråga?

– Vi som bana kan inte göra speciellt mycket men man hade kunnat begränsa V75-spelet för de norska tävlingarna.

Några funderingar på att försöka höja prispotten i Jämtlands Stora Pris, för att möta konkurrensen (som också kommer från Boden veckan efter JSP), finns dock inte.

– Nej, jag tycker aldrig vi haft ett dåligt startfält i JSP.

– Tvärt om är jag glad att vi inte hoppat på det där prisracet, nu när de ekonomiska kurvorna pekar lite nedåt blir det väldigt tungt att bära den där extra halvmiljonen det faktiskt kostar att höja förstapriset med 250 000 kronor, säger Quicklund.

Och där har han stöd av verkligheten – i helgen blev det klart att travsporten står inför ytterligare en bantningskur.

För Östersundstravets del handlar det om att man tappar tre tävlingsdagar under 2014.

– Det handlar om att spelvolymen i landet minskar för andra året i rad.

Vad får det här för konsekvenser för travsporten i länet?

– Självklart påverkar detta både de aktiva men också banan. Mindre prispengar att tävla om, färre lopp att köra och lägre tävlingsersättning för banan.

Umeå och Boden är ännu värre drabbade, de tappar fem respektive fyra travdagar.

– Jag tycker att nedskärningarna här i norr är ganska rättvist fördelade.

Kvar har Östersundstravet 25 tävlingsdagar fördelade på en V75-dag, en V65, nio V64, nio lunchtrav och fem "vanliga" kvällstävlingar med V5 som huvudspel.

– Positivt för 2014 är att alla våra travdagar möjliggör spel, vilket inte var fallet 2012 och 2013. Hela tio V6-dagar är också väldigt bra. Nu ska vi bara få till ett bra schema för alla dagar, säger Quicklund.