Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osolidariskt att ta bort fältarbetsgruppen

Politiker som äger förmågan att se en helhet gör inte som i Östersund: Bygger arena för 260 miljoner kronor, men lägger i andra änden ner en väl fungerande fältarbetsgrupp. Det är osolidariskt, men Socialdemokraterna verkar ha tappat bort sitt allra heligaste ord.

När Östersunds besparingar för 2012 började klarna i maj, vädjade ÖP:s ledarsida om det mest elementära: ”Sänk inte de svagaste i kommande sparpaket”.

Häromdagen gick socialnämndens klubbslag i precis motsatt riktning. Fältarbetsgruppen läggs ner. Av besparingsskäl bortprioriteras det preventiva arbetet med ungdomar som upplevs befinna sig i samhällets riskzon.

I gårdagens ÖP fann socialnämndens ordförande Stefan Konradsson (V) saken rätt okej. Kommentarer som måste ha fått många att häpna. Skolan ska ta över det förebyggande arbetet. Men alla med inblick hävdar att det inte förslår långt. Hans ord förvandlas till politisk kosmetika.

Stefan Konradsson har sina sidor, men han har ändå under sin tid i Rådhuset haft ett engagemang för samhällets mest utsatta. Därför är det obegripligt att han i detta avseende inte lever rövare för att värna sitt fögderi, och efteråt ändå uttrycker indignation. För så känner han garanterat inombords.

Kanske är det för att socialnämnden tidigare har haft svårt att hålla budget som han nu inte vågat opponera sig. Eller är det ännu simplare: Att Vänstern precis som Miljöpartiet, hålls i strypkoppel av ett maktfullkomligt socialdemokratiskt styre, som inte tillåter intern opposition?

Hur som helst är fältarbetsgruppens försvinnande en osolidarisk handling från ett antal politiker, som borde veta bättre. Så sent som i måndags satt nämligen två socialdemokratiska kommunalråd i Rådhuset och försvarade den kraftfulla investeringsnivå som kommunen befinner sig i. Nästan 1 miljard, där inte minst arenabygget för 260 miljoner kronor naturligtvis sticker ut.

”Vi gör det för våra barn och ungdomar”, har AnnSofie Andersson gång på gång upprepat som sitt mantra.

Ja, men ungdomarna i andra änden då, vem bryr sig om dem när fältarbetsgruppen försvinner? De som inte ägnar sig åt idrott, eller har föräldrar som skjutsar, hämtar och som inte orkar eller kan bry sig tillräckligt?

Plötsligt krackelerar den i teorin så tjusiga bilden av ett Östersund som håller samman. Plötsligt verkar Socialdemokraterna ha tappat bort sina heligaste ord: solidaritet och att ”alla ska med”.

Att den styrande politiska majoriteten inte inser att kopplingen mellan en svindyr arena och fältarbetsgruppens försvinnande utgör stark politisk sprängkraft, bevisar bara ingressens ord: Här saknas förmågan att se en helhet.

Nej, gör om och återför fältarbetsgruppen in i budgeten för 2012 och framåt.

Om AnnSofie Anderssons vackra ord om barn och ungdomssatsningar ska kunna tas på minsta allvar, måste det inkludera alla. Även dem som befinner sig i samhällets ytterkanter.