Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osportslig anda bland Jämtlands basketpublik

Mobbning förekommer inte endast mellan barn och ungdomar, utan även hos vuxna människor.

Annons

Det kan vara på en skola, ett universitet, en högskola, på ett arbete, eller till och med på en idrottsplan. Det sistnämnda märkte jag tyvärr i fredags kväll.

Jag och min pappa var iväg på basketmatch i fredags där Jämtland Baskets herrar spelade hemma i Östersunds sporthall mot Norrköping Dolphins. Matchen började spännande där Jämtland hade övertag och man möttes av glädje och applåder från publiken.

Jag spelade basket själv i åtta år och känslan man har så fort man ser eller deltar i en basketmatch är helt otrolig.

Efter ett antal minuter började Norrköping komma igen och öka i poäng vilket bidrog till att man nästan kunde ta på luften på grund av spänningen. Pappa och jag skrek, klappade händerna, och hejade, som vanligt när vi är på Jämtlands basketmatcher.

Jag har alltid älskat basket och jag kommer alltid göra det. Men i fredags började jag tveka på vad det var jag älskade.

Jämtland fick en foul, vilket gjorde att en lagmedlem i Norrköping fick straffkast.

När han står där och ska kasta första straffkastet hör man hur några bakom oss ropar orden: ”Kom igen då, tjockis!”.

Spelaren satte första kastet. Vid andra kastet ropar ännu en till person bakom oss ännu högre att denna spelare är tjock.

Vid det tillfället började jag hata att komma till Östersunds sporthall.

Att kränka lag eller domare på planen är en provocerande avsikt för att de ska göra ett felsteg, eller att domaren har gjort ett felsteg, är osportsligt, men det förekommer. Det kränker trots allt inte en individ för dess utseende.

I den här situationen skulle man kränka spelaren för att han skulle missa skottet, vilket han ändå träffade. Just vid den sekunden var jag glad för hans skull, han provocerades inte av dessa glåpord. Kanske hörde han inte, eller så kanske han stängde av för att inte ta åt sig av orden, men i vilket fall ska han ha beröm för att han inte tog åt sig.

Med den här insändaren vill jag bara upplysa människor som slänger ur sig sådana ord vid en idrottsmatch att de borde lugna ner sig.

Man gör inte en match mer spännande genom att kasta skällsord till motståndarlaget – i stället förstör man känslan för en sport.

Så blev det i alla fall för mig, på grund av den här situationen. Jag tror inte att jag vill se en basketmatch igen, med tanke på att man försöker vinna genom onda ord i hopp om att kränka en individ.

Nina T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel